Recept på Gästgivargårdens äppelpaj

Här bjuder Vivi-Ann Sundberg och Linnea Henriksson på Gästgivargårdens väldoftande äppelpaj med vaniljsås på cashewnötter.

Väldoftande äppelpaj med vaniljsås.

Väldoftande äppelpaj med vaniljsås.

Foto: Maria Johansson

Öjebyn2014-09-13 06:00

200 grader

cirka 20 min

175 g smör (rumsvarmt)

1 dl cocossocker (palmsocker)

3 dl ekologiskt vetemjöl

1 tsk bakpulver

en liten nypa naturligt salt

tre till fyra äpplen

Till topping:

några smörklickar

palmsocker

kanel

cocoschips

Gör så här:

Smör och socker vispas fluffigt.

Blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt de sedan i smörblandningen. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten.

Fyll med tre till fyra härliga äpplen.

Strö över palmsocker, ekologisk kanel och klicka lite smör på toppen. Till sist: Strö över kakan med rostade cocoschips.

Tips:

Som alternativ till vetemjöl går det utmärkt att byta till havregryn eller en blandning av 2 dl mandelmjöl och 1 dl bovetemjöl.

Servera gärna med en vaniljsås gjord på cashewnötter, vanilj, mesquite och carob.

Vaniljsås:

3 dl cashewnötter, blötlagda minst 8 timmar

1/2 dl vatten eller mandelmjölk

1/2 dl honung eller dadelpuré

1 tsk mesquitepulver

1 tsk carobpulver

1 tsk vaniljextrakt

en liten nypa havssalt

Gör så här:

Mixa allt till en slät och krämig sås. Om du vill kan du ställa såsen kallt så att den tjocknar, det tar cirka en timme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om