Populär vandring i det gröna
Får en rödbeta se ut hur som helst? Tanken infinner sig under tisdagens fältvandring på trädgårdsförsöksstationen i Öjebyn, där det visas både polkagrisrandiga och gula rödbetor!
Ann Kristin Isaksson, som jobbar åt Hushållningssällskapet Rådgivning Nord vid trädgårdsförsöksstationen i Öjebyn, visar grönsakssortimenten vid tisdagens fältvandring.
Foto: Jens Ökvist
Försöken med svarta vinbär visades också och det fanns chans att kolla in försöken med ryska potatissorter samt härdiga finska och ryska äppelsorter.
Väntan på morötter
Ni som väntar på norrbottniska morötter - antingen ni odlar dem själva hemma i täppan eller köper dem på affär’n - ni får ge er till tåls ännu en liten tid. En sort som Natalja, som odlas på patron Hedqvists fuktighetshållande, lerhaltiga jordar i Öjebyn (det påstås att patron lät frakta stora mängder lera med båt från Tyskland, berättade dagens ciceron Ann Kristin Isaksson), bör få stå kvar i jorden under hela september. Men det finns finns förstås tidigare sorter.
Bland annat palsternackorna är sena i år på grund av torkan, trots att man har konstbevattnat.
En liten skadegörare som förpestat tillvaron för länets kålodlare denna säsong är kålmalen. På trädgårdsförsöksstationen har man varit utsatt för stora angrepp och har tvingats spruta tre gånger med (KRAV-godkända) bekämpningsmedel.
En av deltagarna rekommenderade ett annat ekologiskt och garanterat ofarligt bekämpningsmedel, nämligen grovt rågmjöl. Om man sprider det runt kålplantorna lär kålmalens larver äta av mjölet tills de spricker ...
Provsmakning
Som avslutning på denna del av fältvandringen bjöds det på provsmakning av isört, en släkting till Doroteablomman vars syrliga blad kan användas till sallad. Gott, tyckte vi, medan andra grimaserande gjorde tummen ned.
De ryska potatissorter från forskningsstationen i Apatity söder om Murmansk som provodlas i Öjebyn har dessvärre infekterats av ett virus som orsakar så kallad krussjuka; viruset sprids med bladlöss, nämnde Elisabeth Öberg i förbifarten.
Hon passade också på att utfärda en generell varning för beskärning av äppelträd; det ska man vara mycket försiktig med på våra breddgrader. Vi ligger på gränsen till att det alls ska vara möjligt att odla äpplen.
Tillfrågad om odlingsvärda äppelsorter nämnde Öberg finska Sariola och Grenman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!