Den 10 oktober berättade Piteå-Tidningen om att förutsättningarna för el till kyrkstugorna i Öjebyn, Norrfjärden och Hortlax, skulle ändras. Jörgen Andersson-Strand, elnätschef på Pite energi, förklarade att Energimarknadsinspektionen skärpt kraven på att den lag som finns ska efterlevas.
– Det innebär att det ska finnas en elmätare per fastighet, något som inte funnits på kyrkstugorna, där delägarna i dagsläget debiteras en schablonavgift, sade Jörgen Andersson-Strand, till PT då.
Enligt Pite energi skulle förändringen som träder i kraft den 1 januari 2019 innebära att den fasta avgiften skulle hamna på 1 890 kronor per fastighet och år. Till det läggs kostnaden för elförbrukningen.
Florian Steiner, stadsarkitekt, var bekymrad över hur stora plåtskåp på fasaden av kyrkstugorna, skulle förfula miljön som är av riksintresse.
Ett svarsformulär skickades ut till samtliga kyrkstugerumsägare där man innan den 30 november 2017 skulle ha svarat på vilket alternativ som föredrogs, enskild debitering per kyrkstugerum eller debitering per kyrkstugekropp där en person skulle vara betalningsansvarig för att pengarna kom in. (En kyrkstuga kan ha upp till 8 rum, reds. anmärkning)
När kyrkstugeägarna insåg vad som var på gång höjdes röster i protest. En särskilt facebook-grupp startades som bara berörde elmätar-frågan och kommentarerna strömmade in.
För en vecka sedan hölls ett möte mellan Pite energi och representanter från kyrkstugeägarna. Pite energi backar nu på ett par punkter från det första utskicket.
– Framför allt handlar det om att vi valt att tillåta invändiga mätare. Det kommer att ställa till problem för oss att komma åt dessa när vi behöver det, men vi får hantera det. Det andra är att vi sänker taxan från 1 890 till 1 445 kronor per år, säger Jörgen Andersson Strand.
Varför gör man ändringarna?
– Vi vill gå våra kunder till mötes i den mån det går. Egentligen ska man ha utvändiga mätare men nu gör vi så här och hoppas att våra kunder är nöjda. Det känns bra att vi kommit till den här lösningen.
Det nya utskicket innebär att den elmätare som ska sättas upp inte behöver monteras på fasaden, utan att invändig mätare godkänns, om alla i kyrkstugan är överens om det. Elnätsavgiften sätts till 1 445 kronor per år. Väljs alternativ ett, som innebär en mätning per kyrkstugekropp, ska en betalningsansvarig person utses.
Hur blir det med installationskostnaden?
– Vi har beslutat att det blir upp till varje kyrkstugeägare att lösa. Vi har sagt att det måste vara samma installatör för hela kyrkstugekroppen och där har kyrkstugeföreningen lovat att hjälpa till med samordning. Vårt tidigare räkneexempel på installation missförstods, varpå det tagits bort från det nya informationsbrevet.
Det nya svarsformuläret ska vara Pite energi tillhanda senast 1 februari 2018. Svaren ska sammanställas av Pite energi som därefter skickar ut ytterligare ett svarsformulär. Det syftar till att samordna de kunder som valt gemensam mätning.
Från den 1 maj kan kyrkstugerumsägarna kontakta en behörig elinstallatör för installation av vald mätare. När det är gjort skickas en färdiganmälan till Pite energi. Arbetet ska vara slutfört den sista december 2018. 1 januari 2019 börjar den nya taxan att gälla.