Bo Wiberg är skolledare för båda naturbruksskolorna och i ett regionalt perspektiv tycker han att det bästa vore om landstinget kvarstod som huvudman. Samtidigt är han medveten om att verksamheterna måste ses över. Inte minst med tanke på underskotten som har sin grund i det minskade elevantalet.
– Det är stora underskott och det måste man göra något åt. Men utbildningarna är viktiga och vi måste hitta vägar att göra utbildningarna attraktivare, säger Bo Wiberg.
Samordningsvinster
Nu påbörjas en arbetsprocess med huvudsaklig inriktning att se över möjligheterna för ett kommunalt huvudmannaskap för att på så sätt hitta samordningsvinster. Grans i Öjebyn skulle i så fall samordnas med Strömbackaskolan och naturbruksskolan i Kalix med Furuhedsskolan.
En rad funktioner som skolmaten, vaktmästeri, teknik och mycket annat, ja, även lärarverksamheten i flera ämnen skulle kunna samordnas. Det får sannolikt till följd att många anställda förlorar sina jobb.
– Det får helt klart påverkan och innebär en smärtsam process för personalen. Det finns en oro bland de anställda nu, säger Wiberg.
Oron växer
Kan det bli tal om att slå ihop naturbruksskolorna till en ort?
– Det finns då inte med i det här underlaget. Nu handlar det om att se över huvudmannaskapet.
Vad tror du om naturbruksskolornas framtid?
– Utbildningarna behövs, men vem som ska ha ansvaret, vad de ska innehålla och var och hur de ska genomföras vill jag inte spekulera om. Det viktigaste är att vi hittar en lösning, säger Bo Wiberg.
Daniel Gustavsson, fackombud för Lärarnas riksförbund på Grans, konstaterar att framtiden är oviss.
– Vi vet ju vad som pågår och det finns en oro bland våra medlemmar på de två skolorna. Fackets inställning är att båda skolorna bör vara kvar, men i övrigt måste vi avvakta den utredning som ska genomföras.