Videon är inte längre tillgänglig
Man möts av skyliftar, täckpapp och en svag doft av målarfärg när man går in i Öjeby kyrka. Dekorationsmålare och konservatorer står lutade över olika keruber och ornament och diskuterar hur man bäst ska konsolidera, det vill säga ta vara på de urgamla träsniderierna. Hur man ska rusta upp dem, utan att lägga på ny färg eller på annat sätt förändra dem mer än absolut nödvändigt.
Det är ett grannlaga arbete, som tar sin tid. Allt ska övervägas in i minsta detalj.
Öppen visning
Kyrkan stängdes den 1 september och på tisdagen hade allmänheten möjlighet att se hur arbetet med kyrkrenoveringen fortskrider. Det fanns även möjlighet att samtala med målare, konserverare och personal.
– Det känns jätteroligt att visa hur renoveringsarbetet gått hittills, men också få berätta om vilka moment som väntar, säger Stefan Lindgren, kyrkogårds- och fastighetschef.
Ögonen faller på en så kallad epitafia, en av flera jättelika minnestavlor, som finns i Öjeby kyrka.
– Den är vi klar med, säger Linda Sandström, konservator och ansvarig för konservering i det stora kyrkorummet.
Minnestavlan glänser i sitt rengjorda och nyrenoverade skick och Linda förklarar hur processen går till, hur färgen som hållit på att flagna, satts fast igen.
Hon berättar att själva rengöringen oftast görs med hjälp av saliv.
– Saliv är ett jättebra rengöringsmedel då det innehåller enzymer och är tjockare än vatten. Det är väldigt skonsamt om man jämför med exempelvis diskmedel.
Syntetisk limpa
Taket är rengjort och gråsotiga väggar håller på att målas, kyrkbänkarna retuscheras och lackas. Väggarna genomgår en typ av torr-rengöring med en så kallad syntetisk limpa där målarna gnuggar bort smuts. Förr i tiden torr-rengjordes kyrkväggar med franskbröd.
Det är 50 år sedan kyrkan senast genomgick en större renovering. Årets renovering har förberetts under en längre period och har föranletts av dialog mellan Historiska hus och länsstyrelsen om arbetssätt, metoder och material som används för renoveringen.
När personalen rengjorde ljudtaket, baldakinen, ovanför predikstolen hittade de ett 50 år gammalt brev från Fridtiof Erichsson. Han var den som renoverade predikstolen 1933 och 1964. En del av hans brev syns i faktarutan här intill.
Kyrkan i Öjebyn invigs på nytt igen den 27 mars 2016.