Nu stänger hälsocentralen

Verksamheten flyttas till Öjebyn i sommar och det är lika med att hälsocentralen i Norrfjärden stängs för gott.– Ja, vi öppnar inte till hösten, säger verksamhetschefen Camilla Brännström.

Verksamhetschefen Camilla brännström och distriktsläkaren Torbjörn Lindblom ser organisatoriska och rekryteringsmässiga fördelar med sammanslagningen. Samtidigt förstår de besvikelsen i Norrfjärdensområdet.

Verksamhetschefen Camilla brännström och distriktsläkaren Torbjörn Lindblom ser organisatoriska och rekryteringsmässiga fördelar med sammanslagningen. Samtidigt förstår de besvikelsen i Norrfjärdensområdet.

Foto: Robert Lundberg

ÖJEBYN2015-06-11 17:23

Att hälsocentralen i Norrfjärden ska stängas är förvisso ingen nyhet, men i samband med landstingsfullmäktiges sammanträde tidigare i veckan togs det formella beslutet. Bakgrunden är landstingets problem med att få ekonomin att gå ihop för ett flertal hälsocentraler i länet, var av Norrfjärden är en.

Sammanslagningen med hälsocentralen i Öjebyn beräknas ge en spareffekt på 2,9 miljoner i fasta kostnader.

– Ja, men i det ingår inga personalkostnader. Alla anställda i Norrfjärden flyttar över till Öjebyn, säger Camilla Brännström, som är verksamhetschef för de båda hälsocentralerna.

Bättre bemanning

En risk- och konsekvensanalys är gjord och enligt Torbjörn Lindblom, medicinsk rådgivare och distriktsläkare i Öjebyn, är personalen positiv till förändringen.

– Ja, så är det. Ser vi till helhetsperspektivet finns det bara fördelar. Det har varit bökigt att vara på två platser. I Öjebyn blir vi mindre sårbara om läkare eller annan personal är borta.

I Norrfjärden har det varit svårt att rekrytera läkare, men i Öjebyn är situationen en annan. Flera läkare delar på ansvaret och till hösten finns dessutom sju läkare som är under utbildning på plats.

Befolkningen i Norrfjärden och byarna runt omkring är kanske inte lika nöjda?

– Jag förstår besvikelsen och en del patienter säger tråkigt nog att de ska straffa landstinget. Men när det gäller tryggheten så följer personalen från Norrfjärden med, säger Camilla Brännström.

Längre öppettider

I Öjebyn finns outnyttjade lokaler att ta i anspråk och i höst inleds arbetet med att se över och utveckla verksamheten. Det finns en del praktiska frågor som parkeringsmöjligheter att lösa.

– Patienterna ringer det vanliga numret, men kopplas till Öjebyn. Chansen att de får tala med samma personal är stor. Transporterna är buss, bil eller sjukresor.

I nuläget har Öjebyn cirka 7 500 listade patienter och Norrfjärden drygt 4 700 patienter. Ett sätt att möta förändringen är att förlänga öppettiderna.

– Måndag till torsdag öppnar vi redan klockan sju och har öppet till 19.00, säger Camilla Brännström.

Den nya sammanslagna hälsocentralen i Öjebyn kommer också att få ett nytt namn, men det är inte bestämt vilket.

Vad som ska hända med den landstingsägda byggnaden i Norrfjärden är inte klart. När folktandvården och hälsocentralen flyttar ut finns bara en förskola och apotek kvar.

– Vi har öppet hela sommaren och följer utvecklingen, men det finns inga beslut om framtiden, säger Andreas Rosenlund, informationschef för Apoteket Kronan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om