Myter och fakta om invandring

Det finns gott om myter om invandring och så finns det fakta. Det sistnämnda presenterar integrationssamordnaren Torsten Fors samtidigt som han avlivar några av myterna.

Yassin Ahmed från Piteå sökte asyl i Sverige 2012. Han har funnit sig väl med språk och studier. Just nu jobbar han på restaurang, men siktar på att bli konditor. Och så har han hittat en ny hobby – längdskidåkning.

Yassin Ahmed från Piteå sökte asyl i Sverige 2012. Han har funnit sig väl med språk och studier. Just nu jobbar han på restaurang, men siktar på att bli konditor. Och så har han hittat en ny hobby – längdskidåkning.

Foto: Torbjörn Carlsson

ÖJEBYN2015-10-27 22:28

Torsten Fors är integrationssamordnare på länsstyrelsen i Norrbotten. Han konstaterar torrt att folk får givetvis ha vilka åsikter de vill och påpekar att det finns gott om "experter".

– Men vi sysslar med fakta, tillägger han.

Fors var inbjuden av Studieförbundet Vuxenskolan till Gästgivargården i Öjebyn på tisdagskvällen för att prata under rubriken "Myter och fakta om invandring". Han poängterar att läget justn nu är akut och unikt. Migrationsverkets prognos är att upptill 190 000 personer söker asyl i Sverige i år.

Men är det samma sak som massinvandring? Det beror förstås vilket perspektiv man har.

– Just nu är 60 miljoner människor på flykt i världen. 190 000 av dessa är lika med 0,32 procent. Vi pratar om promille här.

Länets problem

Alldeles oavsett detta så innebär 190 000 asylsökande stora påfrestningar för samhället. Inte minst kommunerna får räkna med att dra ett tungt lass.

– Det krävs en kraftsamling på alla nivåer i hela Sverige och vi måste förändra det system vi har idag för att klara det här trycket, säger Torsten Fors.

Givetvis är asylfrågan en sak för hela Sverige, men Fors pratar mycket om länets situation och den är speciell. Från 1994 överstiger antalet döda antalet födda och till råga på allt är det alldeles för få som flyttar till länet.

– Utan inflyttning från utlandet skulle det vara än mer problematiskt. Vi blir fler äldre och färre som arbetar. Det håller inte i längden.

Merparten får avslag

Sven Livbom från Migrationsverket i Boden gästar också under kvällen och berättar hur verket jobbar och vilka regler som gäller. Han slår direkt fast att alla människor har rätt att söka asyl, men det innebär inte att man per automatik får uppehållstillstånd.

– 2014 sökte 81 300 personer asyl i Sverige. Av dessa beviljades 31 500, resten fick avslag. För syrier är dock asylskälen bättre så fler lär få stanna.

Livbom går igenom de regler och förmåner som gäller för asylsökande. Ett exempel är dagersättningen som är 71 kronor per dag för en ensam vuxen.

Se individen

Om sedan en person får uppehållstillstånd så övergår ansvaret till kommunerna som får ersättning av staten.

– Det är viktigt att vi tar ett gemensamt ansvar och att vi är flera som samverkar. Inte minst nu när så pass många söker asyl i Sverige, säger Sven Livbom.

Under kvällen redovisas betydligt mer fakta och ytterligare ett antal myter som avlivas, men skrivutrymmet räcker inte till.

Men en sista undran får plats. Varför buntar vi ihop invandrare i en homogen grupp istället för att se dem som individer?

Vi kunde lika gärna hävda att alla Pitebor är likadana.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om