Den sista pusselbiten är snart på plats i Piteå kommuns nya måltidsverksamhet – det handlar om det sista och också det största produktionsköket på Solanderskolan i Öjebyn som ska vara i full gång om bara några dagar.
Under fredagen bjöds på lunchmingel och PT var med och fick en rundvandring bland den glänsande maskinparken i de nya, fräscha lokalerna. Både arbetsledare och personal kändes taggade.
Maria Stoltz, kostchef, konstaterar att det varit en lång resa.
– Det här blir den sista komponenten i hela den här stora omställningen. Det känns fantastiskt, men det blir också en utmaning för oss alla.
– Det blir spännande och så fina grejer! Alla är så positiva, säger Ann-Katrin Björk, produktionsansvarig.
Köket på Solanderskolan blir ett av Sverige allra mest modernaste och här ska 4 000 portioner lagas varje dag.
Sju olika rätter
Målet är att den mat som lagas här ska vara både god och näringsrik, med inslag av lokala råvaror. Det blir också mer miljövänligt eftersom maten nu kommer att köras ut från köket (stället för att hämtas där som tidigare). Något som innebär att transporterna minskar
Det nya köket innebär också hela nya valmöjligheter för de äldre.
Allt mat som levereras via hemtjänsten kommer att tillagas i Öjebyn och de cirka 250 personer kommer kunna välja mellan sju olika rätter tre gånger i veckan.
– De synpunkter som vi fått från anhöriga och också i öppna granskningar har handlat om de äldres valmöjligheter och där har vi legat i botten. Men nu får vi en helt annan flexibilitet, äger Maria Stoltz som poängterar att det är livskvalité att få välja den mat man är mest sugen på.
Det nya köket i Öjebyn är indelat i tre zoner där blå färg står för "smutsig", blå för "ren" och röd för "hygienisk". Mellan zonerna finns avbakteriserande skum och personalen får inte röra sig hur som helst i lokalerna utan att först ta på sig exempelvis en ren rock.
"Kök i köket"
Här finns också ett "kök i köket" ett minikök som lagar maten till allergiker samt specialkost. Här är bland annat lufttrycket högre för att inte luften utanför ska sugas in i köket när dörren öppnas.
PT får en guidad tur genom de olika avdelningarna och Inge Dahlgren, kökskonsult, som är den som tagit fram hela konceptet och också funnits med i processen från början.
Han ger det nya köket högt betyg.
– Det brukar alltid vara några små saker som behöver justeras i efterhand, men inte när det gäller byggnationerna utan i så fall i vårt sätt att arbeta eller i systemet.