Med skammen som följeslagare

När oron blir ett normaltillstånd och skammen blir ens följeslagare. Att beroende är en sjukdom är vedertaget, men Sanna Lundells föreläsning handlar mycket om att vara medberoende.– När du som anhörig anpassar dig till drogaren. Det är djävulsdansen.

Sanna Lundell slår fast att beroende är en sjukdom. Den vetskapen kan skingra skammen, men tyvärr konstaterar hon att 75 procent av svenska folket inte har förstått det.

Sanna Lundell slår fast att beroende är en sjukdom. Den vetskapen kan skingra skammen, men tyvärr konstaterar hon att 75 procent av svenska folket inte har förstått det.

Foto: Maria Johansson

ÖJEBYN2015-10-21 22:23

Sanna Lundell är en välkänd journalist, kolumnist och programledaren. Det stora genomslaget kom när hon tillsammans med Ann Söderlund medverkade i tv-programmet "Djävulsdansen", som skildrade de medberoende som står vid sidan av en missbrukande anhörig. I sommar kom boken med samma titel och hon börjar föreläsningen på ett fullsatt Gotis i Öjebyn med att läsa ett kapitel från boken.

Vardag för många

Det är smärtsam läsning om hur hon till sist drabbas av panikångest. Hon som alltid varit den starka. Som växt upp med två föräldrar med beroendeproblem och sedan hamnar i en relation med en man med liknande problem.

Det är självfallet ingen hemlighet att pappan är Ulf Lundell och mannen Mikael Persbrandt, men det hon pratar om handlar inte om rubriker i kvällstidningarna utan om något som är vardag för oändligt många människor.

– Det finns uppåt en miljon människor med beroendeproblem och då är det inte svårt att förstå hur många anhöriga det finns, säger Sanna Lundell.

En sjukdom

Hon slår fast att beroende är en sjukdom och ingenting annat. Något som hon har starkt stöd för i modern beroendeforskning. Men i och med att det är en sjukdom så är den också behandlingsbar.

– Det är en allvarlig dödlig sjukdom, men 55 procent tillfrisknar. Min pappa var en dem. Jag blir upprörd av att 75 procent av svenska folket inte tror att det är en sjukdom.

Sanna Lundell ser den okunskapen som en stor bov i dramat. För istället för att prata öppet om beroende och se det som en sjukdom som alla andra följer skam och skuld.

– Det leder till lidande för anhöriga helt i onödan. Av detta följer skammen som är en fruktansvärd känsla.

Leder till stress

Att beroende är en sjukdom är som sagt vedertaget och modern forskning visar att hjärnan "kidnappas". Sanna Lundell tar det en bit längre när hon slår fast att medberoende också är ett sjukdomstillstånd.

– Det är skambelagt och så ensamt. Man sopar det under mattan, tar på sig skuld och till sist är hela ens jag fel. Det leder till oerhört mycket stress som i sin tur kan leda till sjukdomar, säger Sanna Lundell och tillägger:

– Och den som är beroende är bra på att manipulera och skylla ifrån sig. Hen har en relation till drogen och vill slippa göra slut. Som anhörig blir man bedragen.

Samhällets attityd

Sanna Lundells föreläsning är givetvis lödigare än det här korta referatet, men mitt i alla svåra känslor och det elände som beroende leder till så slår hon fast att det finns hopp. Det finns hjälp att få, så väl för den beroende som de som står vid sidan om.

Men det är viktigt med en omsvängning av attityden i samhället.

– Alla måste inse att vi pratar om en sjukdom och inte karaktärslösa idioter. Då minskar skammen och vi kan prata öppet om det. Precis som vi pratar om andra sjukdomar. Då blir det lättare att hitta lösningar och förändring.

Efter föreläsningen följde frågestund, men tyvärr kunde inte PT vara kvar då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om