5B i Öjebyn började dagen med att gå igenom eldens historia. De fick veta att eld har funnits i åtminstone 1,5 miljoner år eftersom det hittats bränd lera vid människors boplatser.
Eleverna fick också lära sig hur en eld fungerar och kan förändras. Vad behövs? Hur ser det ut om elden får mycket eller lite syre? Eleverna fick också lära sig att sätta ihop ett stormkök innan det sedan var dags för att ge sig ut och prova på att göra en eld.
– Vi börjar med en paus, så att eleverna får rusa av sig lite. Sedan tar vi lunch, sade Stefan Bergmark från Piteå naturskola.
.
Eld med tampong
Efter hamburgarna var det dags för honom att berätta om olika sätt att tända en eld och visade hur man använder ett tändstål.
– Tändstickor kan bli blöta och tändaren kan få slut gas men ett tändstål fungerar alltid, sade han.
Det blev lite fnissande från eleverna när han sedan tog fram en tampong och frågade om någon visste vad det var. Han visade sedan hur en gnista från tändstålet lätt börjar brinna i bomullen när tampongen fluffats upp.
.
Te från barrträd
De fick också veta hur man lägger veden för att det ska brinna på ett bra sätt.
Senare under dagen skulle eleverna koka te från barrträd och lära sig om vilka barrträd som finns i norra Sverige. Kanske skulle gruppen även få prova att släcka brinnande matolja och lära sig hur man släcker kläder som börjat brinna.
– Det är sånt som är jättebra att veta, för det kan ju faktiskt hända att kläder börjar brinna, sade Stefan Bergmark.
Det märktes att eleverna gillade naturskolan. Många utforskade skogen på egen hand, det klättrades i den stora tallen och glada rop hördes från skogen.
.
För alla barn
Piteå naturskola har olika teman och går under ämnet naturorienterande ämnen (NO). Förutom eld finns teman som småkryp på land och småkryp i vatten. Målet är att alla barn i Piteå kommuns skolor under sin tid i årskurs 4-6 ska ha deltagit i någon av naturskolorna ute i naturen.
.
"Asnajs"
Rasmus Långhed var glad över att få vara ute i naturen nästan en hel dag.
– Det är asnajs att äta hamburgare och utforska skogen. Och det som är bra med eld är att maten ute blir mycket godare.
Kompisen Sebastian Bergvall höll med.
– Jag älskar eld och värmen från elden. Och så slipper man några lektioner.