Mångkulturell restaurangskola en merit på arbetsmarknaden
Den vuxeninriktade restaurangutbildning som startades i Piteå kommun förra året, och där många av eleverna hade utländsk bakgrund, har blivit en succé. Trots rådande lågkonjunktur fick 9 av de 13 eleverna jobb inom en månad efter avslutad utbildning.
Här vankas strutskött från Glommersträsk!
Foto: Sofia Wellborg
27 veckor
Den 27 veckor långa utbildningen är ett samarbete mellan Vuxenutbildningen i Piteå kommun och Norrländsk utbildningskonsult AB.
Efterfrågan på de utexaminerade eleverna har varit stor, större än tillgången. Det säger David Engström, utbildningsansvarig.
- Jag får ständigt telefonsamtal från krögare som hört talas om utbildningen och som söker folk. Och man ringer inte bara från Piteå; för tre veckor sedan hörde en krögare från Norge av sig och ville värva 2-3 kockar. En av våra tidigare elever arbetar nu där. Han är Pitebo, men hade börjat arbeta på en restaurang på Kreta. Norge passade honom betydligt bättre, så han flyttade norrut.
Meriterande
- I vår bransch är det meriterande att jobba utomlands och på flera olika arbetsplatser. Det svenska köket är numera så beblandat med andra matkulturer att du kommer längre kunskapsmässigt om du har erfarenhet från restaurangarbete i andra länder, tillägger David Engström, själv före detta kock och lärare på Strömbackaskolans hotell- och restaurangprogram förutom att han ansvarar för restaurangutbildningen i Öjebyn.
Caroline Lundström är en av de elever som gått restaurangutbildningen. Hon har nu ett års vikariat på Hortlaxgården.
- Det är en jättebra utbildning. Jag kunde inte laga mat alls innan, utan hade mest jobbat med hästar. Numera har jag en helt annan, positiv inställning till mat och jag vill på sikt starta eget, en egen restaurang, förklarar Caroline.
Cecilia Salord och Mats Lantto är två av eleverna i utbildningens andra omgång. Den senare har sadlat om från chaufförsyrket till kock.
Cecilia kommer från början från Argentina, men bodde i Spanien innan hon flyttade till Sverige för ett och ett halvt år sedan. Hon, som mest arbetat med mat från Medelhavsområdet, tar tacksamt emot möjligheten att lära sig laga svensk husmanskost.
Palt med tomatsås
- Men en del saker kan jag inte låta bli att reagera på. Jag tyckte det var så konstigt att man serverade sylt och smör till palt, en rätt som jag associerar med pasta. Jag föredrar att äta palt (utan fläsk) med tomatsås och parmesanost och dricka ett glas rödvin till, det är jättegott, säger Cecilia och skrattar. Hon har tänkt att ge receptet till Paltzerian i Öjebyn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!