Många napp under hektisk halvtimme

150 kilo röding fanns att slåss om vid lördagens fiskepremiär på Hamnviken. Den första timmen nappade – typ ingen, men sen släppte korken ur ketchupflaskan och det drogs röding ur var och vartannat hål.

Martin Nordsvan, kassör i Öjebyns fiskesektion, delade med sig av pimpeltips.

Martin Nordsvan, kassör i Öjebyns fiskesektion, delade med sig av pimpeltips.

Foto: Robert Lundberg

ÖJEBYN2014-11-22 13:31

Videon är inte längre tillgänglig

Sedan början av 2000-talet har det varje höst planterats in röding i Hamnviken. Så även i år. Uppemot 200 fiskar på 600 till 800 gram har släppts ut i vattnet och på lördagen var det premiär för att börja ta upp dem – genom isen.

Klockan 09 gick startskottet men början var trög och bara någon enstaka fisk drogs upp. Men vid 10.30-tiden hände något. Det nappade överallt och fiskar halades upp på löpande band. Martin Nordsvan, kassör i Öjebyns fiskesektion, gick runt bland fiskarna och gav goda råd för hur fisken ska dras upp utan att linan ska gå av, eller fisken släppa just vid iskanten.

Fisk blir kvar

– Det är ju så roligt när det nappar, särskilt när barnen får fisk, sade han.

Det mesta av fisken dras upp på premiären men en och annan röding blir kvar i vattnet. Det spekuleras hej vilt om vart den fisken tar vägen. Det talas om underjordiska kanaler där fisken simmar bort och monstergäddor på flera kilo som slukar allt som rör sig.

En av dem som hade turen/skickligheten att få en fisk var elvaårige Viktor Nilsson från Älvsbyn. Efter att en fisk släppt från kroken satte han på mer maggot och släppte ner kroken igen.

– Den kommer tillbaka, sade han trosvisst.

Kall fångst

Och visst fick han rätt. Efter några sekunder small det till och Viktor började dra och upp ur hålet kom en röding på dryga halvkilot. Sista biten fick den hjälp av Viktor som stack ner hela armen i hålet för att inte bli snuvad på fångsten.

– Det var kallt det här men det var det värt, sade Viktor och log med hela ansiktet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om