I somras skrev PT om de avverkningsplaner som Luleå stift hade för ett skogsområde vid Karlberg. Hösten 2016 sålde stiftet avverkningsrätten till Stenvalls Trä, men när planerna blev kända reagerade föreningen Karlbergs vänner. Ett möte anordnades med alla inblandade parter och då lanserades idén om att kommunen skulle ta över det natursköna strövområdet och erbjuda stiftet likvärdig kommunägd skog.
Den processen är i full gång, men i nuläget har inte de båda parterna nått en överenskommelse.
– Vi lämnade ett konkret bud, men det krävdes att kommunen la en del pengar emellan och det är inte aktuellt. Den senaste tiden har vi gått igenom vårt skogsinnehav för att hitta ytterligare markområden, men det arbetet är inte färdigt, säger Johan Wirtala, avdelningschef på fysisk planering.
Det innebär att kommunen inte kan erbjuda stiftet ett sammanhängande område. Istället handlar det om ett antal mindre skogsområden som läggs samman för att matcha virkesvärdet på det område som kommunen vill rädda.
– Virkesvärdet ligger på fem miljoner eller mer. Förutom det aktuella området vill vi byta till oss ytterligare mark i området som stiftet äger. På så sätt hoppas vi kunna rädda hela strövområdet, säger Johan Wirtala.
Var ligger kommunmarken som ni erbjuder stiftet?
– Det ligger nära Öjebyn och längre bort från Karlberg. Min förhoppning är av vi ska ha allt klart före årsskiftet.
Jan Vikström, skogvaktare på Luleå stift, är inte lika säker på att en lösning är i hamn före årsskiftet.
– Inget är klart, men vi hoppas bli överens. För vår del väntar vi på att Piteå kommun ska matcha virkesvärdet, säger Vikström.
När en lösning är klar så återstår frågan om vad som händer med skogen som kommunen bytt till sig.
Är den räddad?
– Den kommer inte att kalhuggas, men den är klassad som produktionsskog och vissa delar kanske gallras för att till en del kompensera för den skog som kommunen lämnar till Luleå stift.
– Men grundtanken är att bevara skogen och det är anledningen till att vi vill byta till oss ytterligare mark i närområdet som stiftet äger. Det alternativ vi funderar över är att göra om området till ett naturreservat. Då finns möjlighet att få en del statliga bidrag, säger Johan Wirtala.
Så det finns hopp för skogen?
– Ja, det gör det.