Hästar har länge varit Linnea Larssons stora intresse, hon började rida redan som sjuåring och fick sin ponnylicens som tolv–trettonåring och tävlade fram till det hon var 15 år.
Till våren går hon ut från Hästinriktningen, utgång trav från Grans Naturbruksskola.
Under utbildningen tog hon först en amatörtränarlicens, så kallad B-tränare, vilket innebär att hon får träna travhästar.
För ungefär tre veckor sedan har hon, som första elev på Grans, också tagit en körlicens vilket innebör att hon får köra travhästar på tävlingar runt om i hela Europa, båda sina egna hästar och andras.
Vad är det som är så roligt med att tävla i trav?
– Det går fort och jag ser fram emot att få sätta "gubbarna" på plats, det är en väldigt mansdominerad sport, säger Linnea Larsson, med ett leende, när PT träffar henne utanför Grans lösdriftsstall tillsammans med Christine Axelsson, lärare på travinriktningen som även jobbar i stallet.
Premiären som travkusk gör hon redan på måndag då hon dels kör med en Lars Marklund-tränad häst i lopp sex, dels med en häst från skolan – varmblodstravaren LiviGlobal i lopp tio.
– Man måste våga ta plats och ryta till, säger Linnea Larsson som menar att många erfarna kuskar vet precis var gränsen går och satsar hårt på att kunna ta sig förbi – något hon dock hoppas kunna sätta stopp för.
– Ja, man måste nog ha lite "guts" som du har! säger Christine Axelsson.
– Naturligtvis kör man för att vinna, eller i alla fall för att kunna få en bättre placering! säger Linnea Larsson.
Finns jobb
Inriktningen mot trav startade på Grans Naturbruksskola hösten 2011 och Linnea Larsson är den första och enda elev som går ut nu till våren. Hennes nya mål är nu att få en Montélicens som även ger rätt att få rida under tävlingen.
I dag har hon ingen egen höst, men hjälper till hos Piteåtränaren Lars Marklund. Sina tre praktiker under utbildningen har hon haft hos travtränare i södra Sverige.
De elever som går ut utgång trav kan både jobba som hästskötare hos travtränare samt på travstuteri.
Christine Axelsson hoppas att Linna kan inspirera andra elever till att söka utbildningen och också våga tävla.
– Det vore kul om fler tjejer vågde slå sig fram i den mansdominerade travsporten. Det är egentligen också inom travsporten som jobben finns.