Videon är inte längre tillgänglig
– Detta är ett helt nytt koncept. Varje dag lämnar nio byggmoduler fabriken, men det handlar om mindre enheter med andra krav. Nu gör vi en riktigt stor, en 138 meter lång byggnad på 7000 kvadratmeter,totalt 100 lägenheter, och det ställer helt nya krav, säger Helena Lidelöw, konstruktionschef vid Lindbäcks Bygg,och forskare vid LTU.
Peter Öberg, projektledare för bygget av äldreboendet, säger att i sommar utförs markarbeten och den balkgrund byggnaden ska stå på gjuts. Under hösten byggs de prefabricerade modulerna i Öjebyn.
– Sedan sker leverans från fabriken i takt med att byggnaden sätts upp. Det sker under hösten och under vintern kommer allt att var klart, säger Peter Öberg.
Äldreboendet består av tio flyglar med bostäder, gemensamhetsutrymmen, kök, och andra utrymmen.
Peter Öberg och Helena Lindelöw pekar på det unika med projektet. När LKABs gruva växt inpå knutarna om cirka 25 år kan äldreboendet snabbt monteras ned och flyttas.
Stor utmaning
– Detta är en stor utmaning, säger Helena Lidelöw, som uppger att projektet genomförs inom ramen för LTU:s forsknings- och utvecklingsprojekt Attract.
Det har funnits i två år.
– I Attract utvecklar vi hållbara produkter och tjänster som lågenergilösningar och system för effektiv hantering av stora snömängder. Nu samverkar Attract med Kiruna kommun i syfte hjälpa till med återuppbyggnaden av Kiruna och Gällivare så att det blir hållbara städer där människor trivs, säger Lindbäcks konstruktionschef.
– Till de stora utmaningarna hör nu att lösa hur grunden ska kunna plockas isär. Huset blir väldigt stort och det krävs nya sätt att för att hålla energiförbrukningen på en bra nivå. Dessutom ska fasaden, som är av trä, se bra ut och fungera, samtidigt som den ska kunna monteras ned och byggas upp på en annan plats.