Kyrkan hjälper unga att bryta med drogerna

När ett nytt liv ska byggas för den som valt att bryta med en destruktiv livsstil är gemenskap och stöd viktigt. Piteå församling startade under måndagen "Vägen vidare" – en öppen mötesplats för unga vuxna som vill ha en positiv förändring.

"Jag vill gärna kunna stötta andra" säger volontären Fredrik Hansson.

"Jag vill gärna kunna stötta andra" säger volontären Fredrik Hansson.

Foto: Jens Ökvist

ÖJEBYN2014-09-29 19:30

Videon är inte längre tillgänglig

Ljuvliga dofter sprids när det lagas soppa, bakas bröd och dukas nere i köket på Margretelund i Öjebyn när PT är på plats. Under måndagen startade Piteå församling "Vägen vidare" för unga vuxna (från 18 år och uppåt) som vill ha en förändring i sina liv.

Mötesplatsen vänder sig exempelvis till dem som avslutat behandling för alkoholmissbruk eller andra droger, spelmissbruk eller olika former av självskadebeteende.

– Vi vill förmedla hopp, att det finns en väg vidare till ett bättre liv med nya vänner, säger Linda Jele , församlingsassistent som tillsammans med sin kollega Karin Lundberg, diakon, arbetat med att förbereda verksamheten en längre tid.

Träffarna, som ska hållas varje måndag fram till den 15 december, inleds alltid med en kostnadsfri lunch. Sedan blir det kreativ verkstad där församlingen samarbetar med konstnären Maria Öqvist Öhman, där ska deltagarna tillverka en bokängel som sedan ska ges som gåva till konfirmanderna.

– Min roll blir att prata med människorna som kommer hit och leda den kreativa verkstaden, jag tror att man också mår bra av att göra något konkret och praktiskt, säger Linda Jele som hoppas på bra och givande samtal.

Satsa på målgruppen

Vid varje träff blir också en stunds samtal kring självkänsla och en meditativ stund med ljuständning, musik och stillhet.

Bakgrunden till mötesplatsen är ett beslut av kyrkofullmäktige som innebar att kyrkan ska satsa på just den här målgruppen – unga vuxna med beroendeproblematik. Linda Jele och Karin Lundberg är medvetna om att det kan vara en svår grupp att nå, men ser det som ett långsiktligt arbete.

– Det handlar inte om att erbjuda behandling, utan om att förmedla en gemenskap som stöttar, säger Karin Lundberg.

Alla är välkomna oavsett tro eller religion och Karin Lundberg poängterar att det inte finns något dolt budskap som man vill framföra.

En av verksamhetens samarbetspartners är Connextions Norrbotten, en ideell förening som arbetar med drogförebyggande stöd- och informationsverksamhet. Vid varje träff medverkar även några volontärer och en av dem är Fredrik Hansson, Piteå, nykter alkoholist sedan en tid tillbaka.

Han tror på konceptet att äta lunch tillsammans för att få igång ett naturligt samtal.

– Kan jag bli nykter så kan andra det också. Jag förstod att jag behövde hjälp först när jag insåg att "jag fixade det inte själv", då kom vändningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om