När området intill Framnäs folkhögskola i Öjebyn började utvecklas till industriområde löste kommunen in jordbruksfastigheten som ligger närmast Älvvägen. Fastigheten har namnet Hamngården. Detta skedde 2008 och gjordes med anledning av fastighetens placering inom industriområdet.
På fastigheten finns förutom det röda boningshuset, även ett härbre, en bagarstuga, en ladugård en rundloge, vedbod och matkällare.
Kommunen har under lång tid försökt hyra ut den q-märkta fastigheten men utan att lyckas. Man har fått förfrågan om att köpa huvudbyggnaden för avflyttning, men för det fick man inte rivningslov. Kommunens fastighetschef, Kerstin Albertsson Bränn, säger att man försökt allt och att man inte kommer längre.
– Vi har kommit till vägs ände. Vi har haft många diskussioner med samhällsbyggnad genom åren om vad vi ska göra där vi nu till slut landat i att påbörja en försäljning av fastigheten, säger hon.
Inför försäljningen har fastigheten och alla byggnaderna setts över. Bostadshuset som påminner om en Norrbottensgård är till viss del i originalskick och tidstypisk från senare delen av 1800-talet. En större renovering har gjorts på 40-talet och en mindre på 70-talet. Taket är av tegel och tätt förutom på något enstaka ställe. Murstocken är sannolikt inte från när huset uppfördes.
Om bagarstugan på gården står att timringen är i relativt gott skick och att där inte finns något synligt takläckage.
I ladugården finns det kvar inredning från när den var i drift. Panelen är i relativt gott skick men behöver renoveras.
Rundlogen bedöms vara i allmänt gott skick men det finns spår av läckage i knutar och genomföringar.
Vedboden är den byggnad som är i sämst skick. Provisoriska lagningar har gjorts, knutar är otäta och vissa timmervarv behöver bytas ut. Härbret har en timmerstomme i bra skick men panelen behöver renoveras. En matkällare intill boningshuset är i relativt gott skick.
Det q-märkta huset och dess kringliggande byggnader ter sig som en dröm för någon som ömsint vill renovera och därefter bo i en lantlig idyll ett stenkast från centrala Öjebyn – men det finns ett hake. Detaljplanen säger industriområde, varvid att bo i huset inte är tillåtet.
Det timrade bostadshuset har en yta på 140 kvadratmeter. Fastigheten har en yta på 16 615 kvadratmeter. Byggnaden är kallställd sedan lång tid tillbaka. Hamngården är sedan 1989 i detaljplan skyddad med ett q vilket innebär att den är en värdefull miljö och att ändring av byggnad ska utföras varsamt så att dess karaktär eller anpassning till omgivningen inte förvanskas. q-märkningen har tillkommit efter anmodan från Länsstyrelsen.
Hamngården i Öjebyn är en fastighet som gått i en släkts ägo i rakt nedstigande led från tillkomsten i mitten av 1750-talet fram till 2008. Gårdsplatsen har en mycket gammal historia och har troligen varit bebodd från 1400-talet.
Källa: Piteå kommun.
Vad ska man då ha fastigheten till?
– Jag tänker att till exempel en byggfirma kunde ha sin verksamhet där och samtidigt värna om gårdsmiljön som har ett bevarandevärde, säger Kerstin Albertsson Bränn.
Har kommunen fler liknande fastigheter?
– Vi har ju huset på Kvarnbacken (läs Blomska gården) där en ny detaljplan och avstyckning pågår.