2015 hade Podcomp åtta medarbetare, varav tre var delägare. Företaget stod i startgroparna för en expansion. En ny produkt hade utvecklats och de gamla lokalerna var för små och personalen för få.
Rekrytering inleddes och i samband med det antogs en värdegrund med rubriken ”Vi bryr oss om”. Den har kommit att genomsyra hela företaget som i dag återfinns i nya lokaler och har närapå 50 anställda.
Prestigefritt, engagemang, alla är lika mycket värda här, vara empatisk och se till att det inte förekommer mobbing, delaktighet och respekt, är ord och fraser som står på den värdegrunds-tavla som pryder konferensrummet.
– När vi rekryterar personal söker vi efter människor som passar in i vår värdegrund, att de sedan inte kan allt när de kommer hit, är inget problem. Vi internutbildar och anpassar arbetsstationerna till att passa alla, lång som kort, stark och lite svagare. Fysiska förutsättningar ska inte spela någon roll när jobb ska göras, säger Peter Lundmark, delägare.
Han säger att en stor förändring skedde när tre kvinnor anställdes på ett bräde, vilket betydde att fyra av tio anställda var kvinnor.
– I samband med det förändrades kulturen på företaget.
Åsa Lindström, som arbetar med hr/personal, säger att de som jobbar på Podcomp kommer från alla möjliga branscher, såsom handeln, vården och direkt från skolan.
– Personalen är det viktigaste vi har. Vi har täta möten där vi lyfter personalens förslag och funderingar och genomför gärna sådant som personalen vill ha. Lika lön är en sådan sak, säger hon.
Ute i produktionen återfinns Nora Dahlqvist. Hon har jobbat i composite-branschen sedan 90-talet, ofta som ensam kvinna.
– På mansdominerade arbetsplatser i industrin är det en helt annan jargong. Det är mycket hårdare, säger Nora Dahlqvist, som gått i bräschen och pushat för hälften kvinnor på golvet.
Caritha Jaldeby har tidigare jobbat på en mansdominerad arbetsplats och beskriver arbetsmiljön och tänket kring jobbet som helt annorlunda på Podcomp.
– Här jobbar vi mycket mer modernt och jämställt. På andra ställen blir kvinnor satta på ”tjej-göra” på ett sätt som inte förekommer här, säger hon.