Öjebyns agro park hette tidigare Försöksgården. Här bedrivs försöksodlingar och projekt med koppling till lantbruk, odling, livsmedel samt teknik- och landsbygdsutveckling av olika slag. Målsättningen är att inspirera och tillgodose företagarens krav och önskningar på utveckling och nya innovationer inom trädgårds- och lantbruksnäringen.
Ett exempel är att ha några grisar som binäring och då gärna grisar som under sin korta levnad fått leva utomhus. Att se dessa grisar är något helt annat än bilderna från stora inomhusgrisstallar.
Stort grönsaksutbud
De som besökte Öjebyns agro park på lördagen möttes direkt innanför entrén av försäljning av en rad grönsaker och honung. Helena Zimmer, Hushållningssällskapet, sålde brytbönor, vaxbönor, fänkål, foderrova och kålrabbi för att nämna några av de många grönsaker som odlas på gården.
Embla Andersson beslöt sig för att satsa på kålrabbi.
– Jag har aldrig smakat förut, så det blir spännande.
I sommar har för övrigt flera invandrare haft yrkespraktik på gården och skapat egna odlingar.
Gott att smaka
Besökarna hade möjlighet att besöka de glada grisarna, ta del av de jordbruksförsök som görs och gå på smakvandring. Det sistnämna passade Göran Östman från Älvsbyn på att göra. Han hade med sig barnbarnet Smilla som lät sig väl smaka av sockerärtorna.
– Hon gillar nästan allt.
Den försöksverksamhet som pågår har naturligtvis mål. Dels som inspiration och dels för att visa möjligheter för människor som är verksamma i de gröna näringarna.
Försöksverksamheten innebär också att man får fram kunskap om vilka grödor som är härdiga för vårt klimat.
Under lördagen pågick dessutom hästpremiering på Grans.