Grans framtid är oviss

Piteå kommun kan ta över Grans Naturbruksgymnasium, men då ska budgeten vara i balans. Det kräver i så fall stora förändringar.

Välvilja. Kommunalrådet Peter Roslund är positiv till utbildningen, men utesluter att ta över en förlustaffär. Roslund anser att mycket hänger på landstingets välvilja i kommande förhandlingar.

Välvilja. Kommunalrådet Peter Roslund är positiv till utbildningen, men utesluter att ta över en förlustaffär. Roslund anser att mycket hänger på landstingets välvilja i kommande förhandlingar.

Foto: Gunnar Westergren

Öjebyn2016-03-21 05:01

PT har i ett flertal artiklar berättat att landstinget inte längre vill vara huvudman för Grans, som de senaste åren haft svårt att få ekonomi i verksamheten. En viktig anledning är färre elever. Tanken är att Piteå kommun ska ta över som huvudman, men kommunalrådet Peter Roslund (S) anser inte att kommunen kan ta över en förlustaffär.

På måndag kommer frågan upp i kommunstyrelsen och då redovisas de utredningar som bland annat utbildningsförvaltningen genomfört.

– Vårt budskap till utredarna är inget underskott och det har vi också meddelat landstinget, säger Peter Roslund.

Läser man utredningen låter det som ett risktagande. Där står "Att ta över huvudmannaskap i ett läge med lågt söktryck är en stor chansning" och att vända den trenden är en obesvarad fråga.

En central slutsats är att det krävs stora förändringar för att få Grans naturbruksutbildning i ekonomisk balans och utredarna skriver "Kostnader för fastigheterna är central. Personalfrågorna är avgörande, det krävs en rätt kraftig minskning av personalstyrkan för att man ska få en budget i balans. Men framför allt krävs elever".

Det innebär personalneddragningar motsvarande 7-8 miljoner kronor, minskade fastighetskostnader och att elevunderlaget ligger på närmare 150 elever.

Peter Roslund är tydlig med att det inte är aktuellt att driva verksamheten med underskott. Däremot är han positiv till själva utbildningen.

– Vi tror att det är bra program som är viktiga för branschen. Men utbildningen behöver inte ske på Grans. Teorin kan vara på Strömbacka och sedan köper vi in de praktiska behoven.

Kommunstyrelsen tar inget beslut nu, men någon slags viljeyttring ska meddelas landstinget. Ett beslut tas förmodligen av kommunfullmäktige i juni och ett eventuellt övertagande sker till hösten 2017.

– Nu hänger det mycket på landstingets välvilja. Inte minst när det gäller den ekonomiska uppgörelsen, säger Peter Roslund.

En möjlighet är att kommunen köper hela Grans anläggning som värderas till 10-15 miljoner.

– Det är orealistiskt. Vi kan betala en krona, men om det ska bli aktuellt så är det mycket som ska klaffa och många frågor som ska ha svar.

Idag går 109 elever fördelade på tre årskurser och sex program på Grans naturbruksskola. Det är ett otillräckligt elevunderlag. För hösten 2016 har preliminärt 30 elever antagits.

Samtidigt betyder en nedläggning att drygt 50 anställda förlorar sina jobb och det i sin tur innebär minskade skatteintäkter för kommunen.

Grans Naturbruksgymnasium

För närvarande går 109 elever, var av en gymnasiesärskolelev, på skolan.

De är fördelade på fem utbildningar.

Hösten 2016 planeras även programmet "arbete med tjänstehund" med riksintag.

Drygt 50 anställda är knutna till skolan.

För att få en ekonomi i balans krävs stora förändringar.

Färre anställda, fler elever och minskade fastighetskostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om