Gammalt kulturarv lever upp på sommaren

Det är kyrkmarknaden som lockar flest besökare. Resten av sommaren är det huvudsakligen turister som söker sig till Öjeby kyrkstad.- Visst skulle det vara roligt om det här kunde bli ett utflyktsmål även för ortsborna, säger diakonen Gudrun Berglund, som vill göra kulturreservatet till en levande kyrkstad.

Maria Engbäck och Lars Eriksson från Kungsbacka är riktiga kyrkstadsturister. Under sin vistelse i Norrbotten har de hunnit besöka både Gammelstad och Öjebyn. "Det är jättefint här. Öjebyn har fler tvåvåningsstugor än Gammelstad, men inte så mycket gränder", säger Maria Engbäck.

Maria Engbäck och Lars Eriksson från Kungsbacka är riktiga kyrkstadsturister. Under sin vistelse i Norrbotten har de hunnit besöka både Gammelstad och Öjebyn. "Det är jättefint här. Öjebyn har fler tvåvåningsstugor än Gammelstad, men inte så mycket gränder", säger Maria Engbäck.

Foto: Sofia Wellborg

ÖJEBYN2009-08-04 06:00
Kyrkstaden är en så integrerad del av Öjebyn att få ortsbor ens reflekterar över dess kulturvärde. Under några sommarveckor i juni, juli och augusti får dock området sin upprättelse när turistsäsongen drar igång.
- Då kommer det både svenskar och mer långväga turister hit, säger guiden Ida Berg.
Få ortsbor
Av de utländska turisterna är det tyskarna som dominerar.
- Men vi har även colombianer, finländare, holländare, engelsmän och amerikaner. Däremot har det inte kommit några norrmän.
Piteborna är nästan lika sällsynta som norrmännen.
- Jag guidar mellan 10 och 25 personer om dagen, och de gånger som det finns ortsbor bland dem så är det för att de har gäster och vill visa kyrkan för dem, säger Ida Berg.
Fem dagar i veckan, måndag till fredag mellan klockan 10 och 16, finns Ida till hands för att visa besökarna kyrkan och kyrkstugorna, och berätta om dess historia.
- Många som kommer söderifrån har aldrig sett en kyrkstad tidigare och vill veta varför kyrkstugorna kom till och se hur det ser ut i dem.
Piteå landsförsamling äger en av kyrkstugorna och använder den som visningsstuga. Och i kyrkstadsmuseet några meter längre bort finns både kafé och en utställning om kyrkstädernas historia.
Våffelservering
De två mest välbesökta dagarna är onsdagar och fredagar, då våfflor serveras vid visningsstugan.
- Då brukar antalet besökare fördubblas, säger Gudrun Berglund, som är diakon och ansvarig för verksamheten i kyrkstaden.
I samband med våffelserveringen anordnas på fredagarna berättarstuga för alla som vill minnas flydda tider, och på onsdagarna alternerar Norrbottens hemslöjdsförening och scrapbookföreningen Northern Light Scrappers.
- Hemslöjdsföreningen visar upp sina alster och låter intresserade pröva på olika sorters hantverk, och Northern Light Scrappers visar hur man gör scrapbooks, säger Gudrun Berglund.
Utflyktsmål
Våffeldagarna har varit ett lyckat sätt att få lokalbefolkningen att besöka kyrkstaden.
- Det är det som vi strävar efter. En kyrkstad blir inte levande om inte ortsborna kommer dit, säger Gudrun Berglund, som har en mängd idéer om hur man skulle kunna göra kyrkstaden till ett attraktivt utflyktsmål.
- Om man bara fick tillstånd av länsstyrelsen skulle man kunna ha småbutiker, hemslöjd och hantverk i några av kyrkstugorna. Och så skulle man kunna ha kulturdagar någon dag i veckan, där besökarna får pröva på att åka med häst och vagn i de trånga gränderna, och där barnen kan leka kurragömma bland stugorna.
Samarbete
Berglund ser fram emot Humlans etablering med kafé och vandrarhem i före detta Furumagasinet och den gamla biografen vid Gotis.
- Det vore roligt om vi kunde samarbeta med de lokala näringsidkarna i området, och med Solanderföreningen. Då skulle vi kunna utveckla kyrkstaden till ett attraktivt utflyktsmål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om