Full fart och några vurpor i Vinterhoppet

I Hällans ridhus fick över 300 hundar hoppa, krypa och klättra sig varma i dag när agilitytävlingen Vinterhoppet arrangerades för andra året.

Anna-Lena Strömberg från Kalix väntar med spänning på sin tur. Hon har tävlat sex gånger och vunnit två av dem med sin duktiga sheltie Silja.

Anna-Lena Strömberg från Kalix väntar med spänning på sin tur. Hon har tävlat sex gånger och vunnit två av dem med sin duktiga sheltie Silja.

Foto: Catrin Renlund

ÖJEBYN2013-11-09 15:56

Videon är inte längre tillgänglig

I den populära hundsporten agility ska hund och förare tillsammans klara en hinderbana på kortast möjliga tid. Tävlingsformen växer snabbt och i dag anordnas kurser i agility av brukshundsklubbar och andra klubbar över hela landet. Piteå Brukshundklubb anordnar två agilitytävlingar varje år och Vinterhoppet är den sista för säsongen.

Stämningen var hög och hundarna peppade i Hällans ridhus på lördagen. Deltagare från Kiruna i norr till Stockholm i söder hade kommit och hoppades på ett superlopp.

För den oinvigde kan hoppklasser, agilityklasser, banvandringar och diskningar te sig väldigt invecklade, men tävlingen flyter på med hjälp av många engagerade. Alla Piteåekipage förväntas agera funktionärer under stunder när de själva inte tävlar, just på lördagen var det 30-talet funktionärer på plats.

Åsa Lundström var en av deltagarna som tävlade med sin mellanpudel Kenny. Den här dagen råkade hon visa hunden åt fel håll, så det blev en diskning, men det är inget hon sörjer. Hon och Kenny har tränat agility i tre år.

– Jag gick en kurs och märkte att han älskade att träna agility, men inte trodde jag att jag skulle börja tävla.

FAKTA - Agility

Agility visades första gången vid en stor hundutställning i England 1978, egentligen för att underhålla publiken i en paus. Både hundarna och förarna såg ut att ha roligt och det blev en omedelbar succé. I Sverige fick agility status som officiell hundsport 1987. I dag anordnas kurser av de flesta av landets brukshundklubbar och även av ras- och specialklubbar. Det arrangeras SM och championat och trots att sporten inte funnits så länge här skördar vi framgångar både i internationella tävlingar och på hemmaplan.

Källa: Svenska kennelklubben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om