Frivilliga är nyckeln till en levande kyrkstad
Med hjälp av sommaranställda ungdomar och frivilliga krafter hoppas Piteå landsförsamling göra Öjebyns kyrkstad levande.- Det blir en bra fortsättning på vårt 600-årsjubileum, tycker Gudrun Berglund, diakon och projektledare.
Frivilligarbetarna är nyckeln till framgång om kyrkstaden i Öjebyn återigen ska bli levande. Därför startar Piteå landsförsamling ett volontärforum. Projektledare är Gudrun Berglund (till höger) här tillsammans med församlingspedagogen Ulrika Stenlund.
Foto: Robert Lundberg
- Församlingens största resurs är medlemmarna. Många önskar hjälpa till. Därför vill vi öppna möjligheterna till volontärarbete i olika former, säger Berglund, som också välkomnar förslag och idéer på olika aktiviteter.
Volontärforum
Många av kyrkans redan befintliga verksamheter bygger på frivilligarbete. Tidigare har det ofta varit samma personer, eldsjälarna, som ställt upp år efter år.
- Men att hitta dem blir allt svårare. De flesta har späckade almanackor men kan ändå tänka sig att ställa upp som frivilliga men inte hela återstoden av sitt liv. Däremot är de intresserade av att medverka vid evenemang eller andra aktiviteter några tillfällen per år.
Piteå Landsförsamling har av den anledningen startat ett volontärforum som även involverar EFS.
- Vi försöker arbeta fram ett nytt sätt att tänka och bemöta frivilliga så att de känner sig betrodda och bemyndigade. Syftet med vårt forum är att skapa engagemang och delaktighet i församlingens utveckling i enlighet med våra mål och riktlinjer. Vi är en stor församling. Så detta gäller inte bara Öjebyn utan även Munksund, Infjärden Pitholm och Långträsk.
Berättarkvällar
I sommar är målet att arbetet konkret tar sig uttryck i en levande kyrkstad runt kyrkan i Öjebyn.
- Miljön är fin. Då är det synd om kyrkstaden står öde och tom, säger Berglund.
Men i sommar blir det café i museet, fotoutställning, guiddade turer, en rättvisemärkt butik, berättarstunder om kyrkbyn med historiebeskrivningar, roliga händelser kring livet i kyrkstugorna och skrönor.
Dessutom kommer församlingens egen kyrkstuga att hållas öppen där det bland annat ska serveras nygräddade våfflor en gång i veckan. Programmet kan utökas om goda idéer strömmar in.
- Vi vill göra kyrkan levande. Få folk att röras i området. Det ska hända saker både i och runt vår kyrka, förklarar Ulrika Stenlund, församlingspedagog.
Frivilligarbetet brukar även medföra andra fördelar.
- För många fyller det en social funktion. Vi hoppas att kyrkstaden blir en träffpunkt som bidrar till gemenskap och glädje. Både för frivilligarbetarna och tillfälliga besökare, säger Berglund.
Ungdomar
Sommaranställda ungdomar kommer också att medverka i satsningen. Tre ungdomar per period.
Klart är även att Kyrkstugeföreningen deltar. Dess ordförande Runo Andersson svarar tillsammans med Carl-Erik Backman för berättarkvällarna i museet en gång per vecka. Museet öppnar den 9 juni. Aktiviteterna startar med kyrkkaffe söndagen den 15 samma månad.
Den som är intresserad av att medverka som frivillig kan besöka eller ringa till pastorsexpeditionen i Öjebyn. Anmälan kan också göras via hemsidan på internet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!