Arbetsförmedlingen genomför över hela landet en satsning för ungdomar i åldern 18-24 år som inte slutfört gymnasiet, och det görs i form av en Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF). I Piteå samarbetar arbetsförmedlingen med Framnäs folkhögskola.
För närvarande går 15 Piteungdomar på Framnäs på en 12-veckors prova på folkhögskola-kurs. En av dessa är Sara Karbin, 21 år.
"Mysig skola"
- Här känner man sig alltid välkommen, det är lätt att komma in i grupperna och jag har bra kontakt med både lärare och andra elever. Jag som inte har varit studiemotiverad tidigare tycker det är jättekul på Framnäs, det är en så’n mysig skola, berömmer Sara, som hoppade av gymnasieskolan för två år sedan.
Marita Eriksson på arbetsförmedlingen i Piteå förklarar:
- Tanken är att man efter provveckorna ska känna lust och motivation att söka fortsatta studier och läsa in de betyg som saknas. Då får man också räkna in "provtiden" man gjort via arbetsförmedlingen.
Målgrupp
Målgruppen är ungdomar som är registrerade som arbetssökande hos arbetsförmedlingen och fyllt 16, men inte 25 år och som saknar slutbetyg från grund- eller gymnasieskolan.
Arbetsförmedlingen anvisar insatsen och bekostar aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning under utbildningstiden.
Framnäs folkhögskola har 2011 anvisats 30 arbetssökande, varav 20 innevarande hösttermin, som av olika anledningar inte färdigställt gymnasiestudierna. Satsningen fortsätter nästa år.
- Vi hade nio anvisningar redan förra året och en enig riksdag valde i sin klokhet att förlänga SMF, det som förut hette UGA (ungdomsgarantin), säger Lars Sandberg, biträdande rektor på Framnäs, och påpekar att drygt 12 procent av eleverna i Sverige lämnar grundskolan utan slutbetyg.
Socialt samspel
Vad har då folkhögskolan som grund- och gymnasieskolan inte kan erbjuda?
- Jag vågar påstå att vi ha en nära atmosfär med mindre grupper och ett närmare socialt samspel. De som går här är vuxna människor i varierande ålder och åldersblandningen ser jag som en klar fördel.
En annan av de unga vuxna som nu går SMF-kursen på Framnäs är 22-årige Erman Aslan från Turkiet, som har bott i Sverige i tre år. Han säger:
- Man känner sig trygg här, det är bra kommunikation mellan lärare och elever. Man lär sig något samtidigt som man har kul.
Timanställda
Erman arbetar vissa timmar på Pite havsbad samtidigt som han fullföljer kursen på Framnäs. Sara Karbin har timanställning på ett kafé i Öjebyn.
Både Erman Aslan och Sara Karbin har blivit sugna på att studera vidare. Man kan exempelvis plugga vidare på komvux eller Framnäs eller någon annan folkhögskola.
- Vill de fortsätta hos oss så är vi förstås glada för det, säger rektor Bo Olofsson.
- Hur som helst känns det bra att kunna bidra till lösningen av ett av de stora problemen i dagens samhälle, nämligen att så många unga vuxna står lite utanför på grund av att de saknar grundskole- eller gymnasiebehörighet, säger Lars Sandberg.