Föreningen som bildades 1997 har nära 130 medlemmar. Av de är ett tiotal aktiva i arbetet med ett bevara maskinerna och fordonen.
En medlem är Henry Nyman, tidigare arbetsledare vid Forslunds verkstad för tunga fordon. Han vägrar konsekvent att ställa sig framför Nosab:s gamla slamsugningbil, en Scania 76 som rullade under 1960-talet.
– Scania är ett uddamärke, säger Nyman, som hellre pekar på de fordon i samlingen som har någon form av Volvo i sig ...
Maskinkunniga veteraner
Maskinveteranerna bildades av ett gäng maskinkunniga män med fablesse för gamla fordon, och det handlar om allt från lastbilar till bandtraktorer och väghyvlar.
– Idag har vi ett 40-tal maskiner/bilar, säger föreningens ordförande Lars Lönnberg, tidigare grävmaskinist som grävt många grunder i centrala Piteå och han var med när Assi Kraftliner byggdes.
Grävaren var en linstyrd Landsverk 57 och hade inte precis dagens arbetsmiljö. Föraren satt på en liten stol i en trång plåthytt där maskinen styrdes med stora spakar.
Han och Henry Nyman visar fler rariteter. En är en tysk traktor, en Lantz som drog kanoner under andra världskriget. Den har tändkulemotor som dras igång genom att lossa ratten och sätta den på svänghjulet som dras runt. När motorn tuffar igång sätts ratten tillbaka.
En speciell bil är den Volvo åkaren Kristoffersson i Sjulsmark lät beställa i slutet av 1940-talet. Lastbilen fick en påbyggd grävmaskin är enligt Maskinveteranerna den enda grävmaskin som åkt fast för fortkörning.
Bandtraktorer och Chevrolet
På planen utanför LM Erikssons gamla fabrik finns gamla D bandtraktorer, Svedala väghyvlar och en Lokomomaskin som användes för skogsdikning.
Veteranerna visar också en raritet, en Chevrolet lastbil från 1939 som de försett med gengasaggregat. Bilen är ihopsatt av två lastbilar.
– Den kommer vi att rulla ut när vi har visning 27 juni, säger Henry Nyman, som uppger att så gott som alla maskiner i samlingen är renoverade och kördugliga.
Nu står dock föreningen inför ett avslut, om ingen vill ta över.
– Vi blir allt äldre så vi funderar på att avveckla, säger entreprenören Elvir Bergdahl, 82 ,som var med om att bilda Maskinveteranerna.
Verksamheten fortsätter i år och förmodligen under 2016. Efter det kommer allt att säljas eller skrotas.
– Men vi hoppas att det kommer några yngre som vill fortsätta. Maskinerna är väl värda att bevara, säger Elvir Bergdahl.