Enya tar strid mot nedläggning

Familjen Beckman flyttade till Piteå så att dottern Enya skulle få gå i hörselklass. Ett lyft för Enya, men nu känner hon oro inför framtiden.

Enya Beckman har en medfödd hörselskada i mellanörat och behöver hörapparat i båda öronen.

Enya Beckman har en medfödd hörselskada i mellanörat och behöver hörapparat i båda öronen.

Foto: Joel Gustafsson

Öjebyn2016-04-22 17:27

Enya Beckman, 14, har precis skrivit klart ett prov när PT träffar henne på Solanderskolan på fredagen. Enya har en medfödd hörselnedsättning i båda mellanöronen, men klarar sig bra i hörselklassernas lugna och tysta miljö. Här finns det lärare som är insatt i problematiken och teknisk utrustning att tillgå.

Annat var det på lågstadiet när Enya gick i en vanlig klass i Överkalix.

– Det var en väldigt jobbig tid. Miljön var stimmig och lärarna saknade kunskap. Ofta hörde jag inte vad som sas och började komma efter i skolan. Dessutom hade jag alltid ont i huvudet och ville bara sova när jag kom hem, berättar Enya Beckman.

Siutationen blev ohållbar och föräldrarna tog beslut att flytta till Piteå så att Enya skulle få gå i hörselklass. Det blev ett lyft för henne.

– Det var en ny värld som öppnade sig. Jag kom ikapp i skolan och det är lättare att höra vad lärarna säger. Det fungerar inte om lärarna står vänd mot tavlan och pratar. Huvudvärken och tröttheten försvann. Jag fick ork på min fritid och numera tränar jag konståkning, berättar Enya Beckman.

När hon hörde om förslaget att lägga ner hörselklasserna blev hon orolig och beslöt att kontakta kommunen. Hon mejlade kommunalrådet Helena Stenberg, men fick rådet att kontakta BUN:s ordförande, Ruth Rahkola.

– Jag mejlade till Ruth Rahkola och bjöd in henne till hörselklasserna. Det kändes viktigt att berätta vad en sådant beslut innebär för oss som är hörselskadade. Men hon kunde inte komma förrän onsdagen den 27 april, berättar Enya Beckman.

Ett svar som Enya inte är nöjd med.

– jag blev besviken. Om politikerna ska besluta den 25 april om att kanske lägga ner hörselklasserna så borde de väl först lyssna på oss som drabbas.

Enya Beckman har många frågor som snurrar. Varför, vad tjänar de på det och blir det inte dyrare att göra om vanliga klassrum om hörselskadade ska gå i vanliga klasser? Och inte minst, vad händer med eleverna?

– Jag har erfarenhet av vanlig klass så jag vet vilke problem det blir.

Om en nedläggning blir verklighet så drabbar det troligen inte Enya Beckman. Våren 2017 går hon ut nian.

– Men jag vill kämpa för andra, eftersom jag vet hur viktigt det är. Jag hoppas att politikerna förstår det, säger Enya Beckman, som under fredagen skrev ett brev som ska skickas till BUN.

Hörselklasserna

Här går 13 elever, varav tre från andra kommuner.

Piteå kommun får bidrag för de tre eleverna.

Skolmiljön är anpassad för elever med hörselnedsättning.

Klassrummen är akustiksanerade och den tekniska utrustningen uppdaterad.

Undervisningsspråk är talad svenska.

Alla elever har möjlighet att läsa teckenspråk.

Alla lärare har hörselpedagogisk kompetens.

I analysen varnas för ”enbart negativa konsekvenser”.

En nedläggning beräknas bruttospara två miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om