Bellas närvaro ger sinnesro

Hunden Bella har ett viktigt arbete på Rättspsykiatrin i Öjebyn som visade sin verksamhet med hundar i vården.

Kontakt. "En hund gör det lättare för oss i personalen att knyta an till patienterna", säger Gunvor Ajax.

Kontakt. "En hund gör det lättare för oss i personalen att knyta an till patienterna", säger Gunvor Ajax.

Foto: Jens Ökvist

ÖJEBYN2016-10-12 19:00

Under Psykiatrins vecka visade rättspsykiatrin i Öjebyn sin verksamhet med hundar i vården på onsdagen. Cocker spanielflickan Bella är en av de hundar som jobbar med att bara finnas där. Hon gör sitt jobb i kapprummet där hon får klappar och smek många gånger dagligen. Hon har ett nog så viktigt arbete som ger resultat och hjälper patienterna.

Fin relation

En av de som njuter av Bellas närvaro är Peder Lundkvist. Han bor på samverkansboendet sedan ett år tillbaka, som fungerar som utslussning.

– Jag har en behaglig relation till henne. Om jag känner mig manisk eller deprimerad så sätter jag mig med henne och blir lugn och avslappnad, säger han.

Dessutom kommer han sig ut.

– Jag brukar passa på att följa med Gunvor när hon ska ut med Bella.

Peder Lundkvist ska snart lämna samverkansboendet, men hoppas ändå få träffa sin favorithund vid de regelbundna återbesöken.

Positiv inverkan

Personalen ser tydligt den positiva inverkan hundarna har i vården av psykiskt sjuka. Gunvor Ajax, som äger Bella, har bara goda erfarenheter av samspelet.

– En hund sviker aldrig. Och när vi sitter där i kapprummet är det lättare för oss i personalen att knyta an till patienterna. Och de kommer sig ut betydligt oftare för Bella måste ut på kissrunda då och då.

– Jag och Bella halkade in på ett bananskal egentligen. Många lyckliga omständigheter gjorde att hon hamnade här, säger hon.

Diplomerade ekipage

Susanne Nilsson är sjuksköterska och samordnare i hundterapigruppen på Rättspsyk. Hon berättar om hur allting började med hundar på jobbet.

– Vi var några i personalen som tjuv-tog-in hundarna på jobbet. Vi trodde inte att chefen visste, men det gjorde han.

Det blev dock inget större rabalder. Chefen, Rolf Stenvall, tyckte tvärtom att det var något att bygga vidare på.

– Personalen med hundar fick en ettårig utbildning till diplomerade terapihundekipage, säger Susanne Nilsson.

Hennes hund, nova scotia duck tolling retrievern Lady, jobbar mycket med patienter som är utåtagerande, har ångest och självskadebeteende. Nova har varit ett stort stöd för många.

– Jag använder henne mycket som en motivator för att bryta isoleringen men även för att bryta stigmatisering. Många vill inte gå ut här på området, de känner sig uttittade. Men de är en helt annan sak att gå med en hund.

Läser av människor

Hundar är experter på att läsa människors sinnesstämningar. Detta har Susanne Nilsson många bevis på.

– Nova agerar olika beroende på patientens mående. ”Den här kan jag inbjuda till lek” eller ”Den här lägger jag bara huvudet i knät på”. Det är fantastiskt att se. Hundar får en att känna sig meningsfull, få en känsla av sammanhang, ge hopp.

Terapihund

En terapihund arbetar för att öka patientens motivation, välbefinnande och hälsa. En terapihund arbetar med fysisk, psykisk, social och kognitiv träning. De används för människor som är inlagda på till exempel sjukhus, vårdhem, fängelse och psykiatriska institutioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om