Bättre bärkvalitet och högre skörd i tunnel

Med odling i tunnel kan jordgubbsskörden tredubblas. Det visar de demonst-rationsodlingar i tunnel som bedrivs vid trädgårdsförsöks-stationen i Öjebyn.

I brist på svenskt plantmaterial köper respektive får Trädgårdsförsöksstationen i Öjebyn plantor från Holland och Italien.

I brist på svenskt plantmaterial köper respektive får Trädgårdsförsöksstationen i Öjebyn plantor från Holland och Italien.

Foto: Gunnar Westergren

ÖJEBYN2009-07-21 06:00
Odling av jordgubbar i tunnel har flera fördelar: skörden kan tidigareläggas, säsongen förlängs, man blir väderoberoende, avkastningen ökar och bekämpningsmedelsanvändningen kan minskas drastiskt.
- Det mest slående är att man får nästan inga gråmögelangrepp när man odlar i tunnel. Därmed slipper man svinnet och skörden blir högre jämfört med odling på friland. Kvalitén höjs betydligt i och med att i stort sett alla bär kan säljas, säger Elisabeth Öberg, försöks-ledare vid Öjebyns trädgårdsförsöksstation.
EU-projekt
Gråmögel är ett av de största problemen vid jordgubbsodling på friland och är den skadegörare som genererar flest bekämpningstillfällen (upp till sex gånger kan man få spruta och oftast används konventionella medel då ekologiska medel inte är effektiva mot gråmögel).
Förra sommaren var tunnelbären nästan helt fria från gråmögel medan cirka 20 procent av bären på friland, det vill säga den referensyta med samma sorter som planterats parallellt med demonstrations-
odlingen i tunnlar, var angripna.
Jordgubbsförsöken i Öjebyn (demonstrationsodlingar i tunnel bedrivs även i mindre skala i Mockträsk utanför Boden, Mattila utanför Haparanda samt i Rödupp utanför Överkalix) ingår i projektet Nytänkande i norrbottnisk bärproduktion. Projektet ska stimulera till ökad lokalproduktion i norr och finansieras vid Landsbygdsprogrammet (EU), länsstyrelsen och Hushållningssällskapet i Norrbotten.
Missade midsommar
En idé och en förhoppning som Elisabeth Öberg hade var att man tack vare tunnelodlingen skulle hinna få fram norrbottniska jordgubbar till midsommar. Därmed skulle de lokala odlarna få en konkurrensfördel framför odlarna i södra Sverige som säljer sina bär genom Finnerödja- och Ängelholmsbär och som har stånd utanför varenda större Ica- och Coop-handel i hela landet.
Men tyvärr hann man, beroende på ogynnsamma väderbetingelser, i år inte få fram de första mogna bären i tid.
- Förutom att vädret var ovanligt kyligt före midsommar, så blåste det så kraftigt att vi inte kunde ha uppe långsidorna och gavlarna av plast som hör till tunnlarna, det bidrog till förseningen, förklarar Elisabeth Öberg.
Dessutom inföll midsommar ovanligt tidigt i år.
De första tunnelbären i Öjebyn plockades den 1 juli, ungefär en vecka innan frilandsgubbarna var plockfärdiga. I fjol kunde man plocka fram till den 24 september. Då hade bären på friland redan frusit, men bären i tunneln klarade sig skördeperioden ut trots att temperaturen kröp ner under minus 3 grader utomhus.
Årets skörd av tunnelodlade jordgubbar artar sig väl.
- Men jag tror inte att utfallet blir riktigt lika bra som i fjol, det känns inte så, säger Elisabeth Öberg.
Förra året gav odlingen av jordgubbar i tunnel nästan tre gånger så hög skörd av prima bär som odling på friland. Hos sorten Sonata, som har ett lösare och mindre regntåligt bär, blev skörden mer än sex gånger högre i tunnel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om