Storslagna planer för Försöksgården

Det bidde en tumme. Så kommenterar Jan-Olof Puranen med ett skratt det faktum att Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten har köpt trädgårdsförsöksstationen i Öjebyn av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

"Man kanske skulle kunna koppla ihop en visningsträdgård i Öjebyn med turism, läkande trädgård, mat och så vidare, säger Jan-Olof Puranen, vd i Hushållningssällskapet Rådgivning Nord.

"Man kanske skulle kunna koppla ihop en visningsträdgård i Öjebyn med turism, läkande trädgård, mat och så vidare, säger Jan-Olof Puranen, vd i Hushållningssällskapet Rådgivning Nord.

Foto: Jens Ökvist

ÖJEBYN 2010-05-11 06:00
Hushållningssällskapet har under många år försökt få köpa Försöksgården, men SLU har hårdnackat vägrat att sälja egendomen - trots att man knappt har någon verksamhet kvar i Öjebyn. Men nu har man i alla fall låtit Hushållningssällskapet förvärva trädgårdsdelen.
I köpet ingår 7,6 hektar mark för trädgårdsförsök, mangårdsbyggnad (patron Hedqvists gamla herrgård, den gulmålade Nygården), odlingshall och ett äldre sommarväxthus. Köpeskillingen var på 2,5 miljoner kronor, berättar Jan-Olof Puranen, vd i Hushållningssällskapet Rådgivning Nord.
- Nu spånar vi om hur vi ska kunna utveckla det här - utöver trädgårdsförsöken, som Elisabeth Öberg leder på ett framgångsrikt sätt. Vi hoppas kunna fylla den gula fastigheten med hyresgäster, företrädare för grönt företagande, säger Puranen.
Men Hushållningssällskapet har mer storslagna planer än så.
- Vi har en vision om att anlägga en visningsträdgård av nationell klass. Man kanske kan koppla ihop trädgården med turism, läkande trädgård, mat och så vidare. Det skulle kunna bli oerhört intressant ur turistisk synpunkt.
Satsning i Sunderbyn
Helst hade Hushållningssällskapet velat förvärva hela Försöksgården i Öjebyn med åkrar och allt. Men eftersom SLU vägrar att släppa egendomen har Hushållningssällskapet (HS) Norrbotten-Västerbotten i stället köpt tillbaka den gamla försöksgården i Sunderbyn. Där bedrev HS jordbruksförsök i stor skala 1908-1952.
Fastigheten i Sunderbyn är på hela 280 hektar, därav 166 hektar produktiv skog och 79 hektar åker. Köpeskillingen var 7,9 miljoner kronor.
- Vi vill ha gården för framtida behov, som underlag för att testa sorter och material. Vi avser även att fortsätta med stamutsädesodlingen av potatis som har traditioner från slutet av 1940-talet; man kan beskriva den som barnkammaren till allt utsäde i Sverige och norra Europa.
Mindre bladlöss
- Finessen med att odla utsäde här uppe i norr är att vi är befriade från de fruktade virussjukdomarna som drabbar potatisodlingar på sydligare breddgrader, typ bladrullsjuka som sprids av bladlöss, förklarar Jan-Olof Puranen.
Man planerar också ett demonstrationsförsök med ett antal olika lövträdsorter, hybridasp, masurbjörk med flera.
Vad beträffar jordbruksförsöken i Öjebyn kommer Hushållningssällskapet att genomföra dessa under innevarande år, på uppdrag av SLU. Om det faller väl ut, så kommer HS att ta över försöken helt och hållet nästa år.
- Vi har sett det som så, att om vi inte tar över den verksamheten så riskerar den att försvinna på sikt. Och vi behöver jordbruksförsök i norra Sverige, inte minst med tanke på de klimatförändringar som vi står inför, förklarar Jan-Olof Puranen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om