Stena återvinner metall och lampor

Säg "Stena" och en mängd svenskar associerar till färjor och "Sten A Olssons kompani". Men redaren Sten A Olsson från Donsö i Göteborgs skärgård började faktiskt som skrothandlare vid 23 års ålder och Stena är i dag en internationell koncern, som sedan några år finns representerad i Öjebyn.

De här isolatorerna från ställverket på Bonäset innehåller dock inte så mycket metall att återvinna, utan mest porslin, förklarar Stena Recyclings filialchef i Öjebyn, Janerik Johansson.

De här isolatorerna från ställverket på Bonäset innehåller dock inte så mycket metall att återvinna, utan mest porslin, förklarar Stena Recyclings filialchef i Öjebyn, Janerik Johansson.

Foto: Gunnar Westergren

ÖJEBYN 2010-01-14 06:00
Stena Metall-koncernen, där Stena Recycling AB ingår, är Nordens ledande företagsgrupp inom återvinning och miljöservice. En av Stenas cirka 100 återvinningsanläggningar i Sverige ligger inom Öns industriområde i Öjebyn. Övriga anläggningar i övre Norrland finns i Luleå, Kiruna och Skellefteå.
- Stena köpte mitt återvinningsföretag Stål & Metall i
Piteå år 2002. Jag hade inte tänkt att sälja, säger Janerik Johansson, numera filialchef på Stena Recycling i Piteå och sticker inte under stol med att han fick ett erbjudande från stora Stena som han inte kunde motstå.
Och han tillägger att han hittills inte haft anledning att ångra försäljningen av företaget.
Tre anställda
Filialen i Öjebyn har tre anställda, chefen medräknad. Volymmässigt hanterar man årligen mellan 5 000 och 8 000 ton avfall, mest metallskrot, men även and-ra metaller, elektronikskrot, lågenergilampor, skrotbilar (endast ett fåtal), trä och brännbart material, papper och kartong samlas in, sorteras och skickas vidare för återvinning. Även miljöfarligt avfall tas om hand och vidarebefordras.
När det gäller det sistnämnda tar Stena Metall sedan många år "ett totalansvar för farligt avfall och riskavfall hos kunder inom ett stort antal sektorer och branscher, till exempel kommuner, industrier, verkstäder, sjukhus, tandläkarkliniker, fotolaboratorier och tryckerier", läser vi i en broschyr.
"Helhetslösningar" och
"branschunika koncept" är nyckelord i sammanhanget.
Större delen av avfallet samlas in via containrar i olika storlek (3-35 kubikmeter) som är utplacerade i anslutning till verkstadsföretag, pappersindustrin och andra företag runt om i kommunen. Grannen Lindbäcks Bygg bidrar med en hel del träspill, som Stena flisar upp och säljer som bränsle till SCA och Smurfit Kappa. Totalt har Stena ett 150-tal containrar utplacerade i Piteå kommun
Transporter
Stena satsar på järnvägstrans-porter med egna tåg och från vår landsända transporterar man också en hel del skrot med fartyg via Victoriahamnen i Luleå. I väntan på att ett järnvägsspår ska dras till Öns industriområde, vilket skulle innebära en miljömässig vinst, transporteras huvuddelen av det sorterade avfallet med lastbil till Luleå för vidare transport söderut med järnväg och båt, förklarar
Janerik Johansson.
I ett pressmeddelande "skryter" Stena med att deras återvinning i Piteå bidrog till att spara 6 000 ton koldioxidutsläpp under det senaste året. Det är lika mycket som om var åttonde invånare i kommunen skulle ha rest till Thailand och tillbaka över julen.
För att avslutningsvis återknyta till "Sten A Olssons kompani", så är Stena Line förvisso ett av världens största färjerederier med 30-40 färjor.
- Men framför allt, och mindre känt är kanske att koncernen har ett 80-tal oljetankers, påpekar
Janerik Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om