I lördags var det Arkivens dag i Sverige och i Piteå firade Pitebygdens forskarförening dagen med öppet hus i sina lokaler på Framnäs i Öjebyn. Många passade på att besöka föreningen och de som ville kunde lyssna på Olov Skoglunds föredrag där han berättade om den senaste cd-skivan. Det handlar om det stora fotoprojektet som består av 75 000 ateljéfoton med sammanlagt 115 000 personer. Fotona är tagna mellan 1850-1930 med tonvikt på åren 1890-1910, men bara 40 procent av personerna är identifierade.
- Det har krävts en hel del detektivarbete för att identifiera personerna och det är ett arbete som fortsätter, säger Ulf Jonsson, som sitter i styrelsen för Pitebygdens forskarförening.
Stort intresse
Överhuvudtaget innehåller släktforskning ett stort mått av detektivarbete och även om många medlemmar är äldre, så är det uppenbart att intresset ökat markant.
- Vi har 14 studiecirklar i veckan och det står folk i kö för att få vara med. Snittåldern är väl 65 år, men även en del yngre är intresserade, säger Jonsson.
Föreningens ordförande, Jan-Olov Johansson, flikar in genom att citera tecknaren Gunilla Dahlgren som skrev "Släktforskning är något man börjar med när alla man kunde ha frågat är döda".
I föreningslokalerna finns tillgång till datorer och medlemmarna har fritt tillträde. Här finns tillgång till kyrkoböckerna fram till 1940 samt domböcker och lite annat. Dessutom abonnerar föreningen via Genline på rikets samtliga kyrkböcker och även på Riksarkivets förteckningar.
Det finns med andra ord
stora möjligheter att ta reda på om det finns några spännande anförvanter.
Mormonernas förtjänst
- Alla har nog någon spännande i släkten. Det går snabbt att ta fram de första generationerna, men sedan kan det bli knivigare, säger Jan-Olov Johansson.
Ulf Jonsson sänder något överraskande ett litet tack till mormonerna för att det är så pass lätt att släktforska via datorn.
- På 50-talet ville de ha koll på alla för att veta vilka som hade plats i himlen. De fick tillstånd att fota av alla kyrkböcker och Riksarkivet tog kopior. Nu är det digitaliserat och det kan vi dra nytta av i dag.