Renoveringen ett lyft för förskolan

Instängt och slitet förvandlades till ljust, öppet och fräscht när Kullens förskola i Öjebyn genomgick en omfattande renovering. Både barn och personal är nöjda och på tur står nu fler förskolor i kommunen som behöver rustas upp.

Den nya spaavdelningen är populär bland de lite äldre fyra-femåringarna. Här är det Cornelia Öhlund, som testar fotbadet, intill henne Elliot Tjärnkvist, och Vilmer Osback.

Den nya spaavdelningen är populär bland de lite äldre fyra-femåringarna. Här är det Cornelia Öhlund, som testar fotbadet, intill henne Elliot Tjärnkvist, och Vilmer Osback.

Foto: Robert Lundberg

ÖJEBYN 2012-09-03 06:00

En stor inbjudande hall möter den som kommer in på "nya" Kullens förskola. På det stora torget finns plats för barnen att mötas, förskolan kan numera också stoltsera med ett särskilt vattenrum, ateljéer, naturlab och spa-avdelning.

När PT är på plats passar Cornelia Öhlund, fyra år, på att stoppa ner sina fötter i fotbadet, här finns också möjlighet att ge massage, måla naglarna, göra sig fin framför spegeln eller bara sitta ner och mysa en stund.

- Det har blivit jättestor skillnad, allt är så fräscht och luftigt. Sedan har bullret minskat väldigt mycket, säger Mona Backeström, förskollärare, som visar runt i lokalerna.

Steg för steg
Kullens förskola byggdes på 70-talet och började renoveras på våren 2011, detta tog ungefär drygt ett år och de två avdelningarna, där det går totalt 50 barn, turades om att bo kvar och flytta ut under tiden som renoveringen pågick.

Barnen fick på så vis följa bygget steg för steg - vilket var spännande.

- Alla som var här och jobbade ska verkligen ha en stor eloge, de var så bra med barnen och tog sig tid att svara på deras frågor. Särskilt snickarna som var här inne längst, säger Maria Skarin, förskollärare.

Vid midsommar stod det mesta färdigt, men då kom semestern emellan. Men sedan några veckor tillbaka är både personal och barn på plats.

Personalen har till viss del fått vara med och påverka hur de nya lokalerna skulle se ut. Kullens förskola jobbar enligt pedagogiken Reggio Emilia och det personalen önskade sig var ljus, rymd och möjlighet till samarbete.

Ljusinsläpp
De många glaspartierna ger också både ljusinsläpp och gör att barnen ser varandra.

- De inspireras av varandra! Vad några barn gör i ett rum kan några andra börja måla av i rummet intill, säger Maria Skarin.

Enligt Tore Häggbom, verksamhetsansvarig för underhåll på Fastighets- och servicekontoret, fanns det flera orsaker till att renoveringen behövde göras.

Lokalen var drabbad av vattenskada, ventilationen var dålig, köket omodernt, golvkonstruktionen i dåligt skick och uppvärmningen dyr, direktverkande el.

I dag återstår i princip bara skalet från den gamla förskolan.

Fyra olika entréer har blivit en huvudentré, golvet är nytt liksom alla fönster och köket har byggts om till ett mottagningskök, uppvärmningen är fjärrvärme.

Akustikplattor
En extra tjock golvmatta och akustikplattor har satts fast i taket för att minska bullernivåerna. Ett torkrum ersätter de tidigare torkskåpen och på så kallade dokumentationsväggar kan barnens alster sättas upp.

Totalt har renoveringen inklusive de markarbeten som gjorts utanför kostat ungefär tio miljoner kronor, men satsningen har aldrig varit uppe som en politisk fråga, istället har pengar tagits från olika håll.

Mest pengar - fem miljoner - har tagits från de så kallade
reinvesteringspengarna som teknik- och servicenämnden avsätter varje år. Från energisparprojektet Självklart fick man 1,5 miljon och pengar till att göra om köket togs från pengar avsatta för det ändamålet. Vattenskadan åtgärdades med pengar från driften.

Tolv miljoner kronor
Tore Häggbom menar att det finns många liknande byggnader runt om i kommunen som man kan renovera på samma sätt som Kullens förskola, bland annat i Norrfjärden, Rosvik och på Klubbgärdet.

Fler större och mindre projekt står på tur och nästa år finns cirka tolv miljoner kronor i reinvesteringspengar att tillgå.

- Vad som är intressant är att man har kunnat renovera en byggnad från 70-talet och göra väldigt mycket till ett pris som bara är hälften motför nyproduktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om