Projektet, "Nytänkande i norrbottnisk bärproduktion", finansieras via Landsbygdsprogrammet, bekostas av länsstyrelsen och EU tillsammans och distribueras av Jordbruksverket.
Både bärprojektet och ett grönsaksprojekt, "Frilandsgrönsaker för lokal produktion", som har drivits parallellt i Öjebyn av Hushållningssällskapet Rådgivning Nord och som även innefattar individuell rådgivning till i första hand ekologiska odlare, upphör i och med den här säsongen om man inte lyckas få fram ytterligare pengar.
- Vi har inte så mycket pengar kvar till kompetensutveckling, som de två projekten i Öjebyn räknas till, säger Roger Ylinenpää, handläggare på landsbygdsenheten, avdelningen för näringsliv, vid länsstyrelsen i Norrbottens län.
- På Jordbruksverket tittar man nu - som alltid i slutet på en programperiod; en ny programperiod börjar 2014 - på om man ska tillföra mer pengar till vissa åtgärder. Pengar finns i landet avsedda för andra åtgärder och det kan finnas län som inte har gjort av med så mycket pengar. Men det får vi förmodligen veta först till årsskiftet, säger Ylinenpää.
På frågan om pengar kan komma att beviljas till tunnelodling vid trädgårdsförsöksstationen i Öjebyn ytterligare ett år, svarar Roger Ylinenpää att det inte är helt uteslutet. Men det är omöjligt att svara på i dag.
Intressant gröda
Försöksledaren Elisabeth Öberg säger:
- Vi skulle gärna vilja fortsätta att odla hallon i tunnel, för det är en intressant gröda i sammanhanget. Sedan har jag en idé om att prova så kallad "table top"-produktion av jordgubbar i tunnel, något som är vanligt i Tyskland, Belgien, Frankrike och Italien.
Den stora fördelen med att odla på bord, eller snarast ett slags ställning, är att bären kan plockas i midjehöjd utan att den som skördar gubbarna behöver böja knä.
- Jag måste försöka ragga upp pengar någonstans, det finns olika fonder som man kan söka medel från. Det är ju fler projekt som tar slut nu, bland annat vårt svarta vinbärsprojekt. Det är svårt att bedriva en sådan här försöksverksamhet utan en statlig eller
annan grundfinansiering.
Elisabeth Öberg påpekar att Sveriges lantbruksuniversitet inte bara har tappat intresset för norrländsk lantbruksforskning. Även Kristianstad i nordöstra Skåne anses tydligen vara alltför perifert, nyligen beslutade SLU att hela den anrika trädgårdsforskningen vid Balsgård ska flyttas till Alnarp.