Videon är inte längre tillgänglig
Cirka 200 elever från skolor i Piteå och Luleå kommuner, årskurs 4-6, deltog i arrangemanget under onsdagen och lika många väntas komma till Gran i dag, torsdag, för att ha lektion i det gröna.Apropå påståendena i ingressen, så torde det vara ett ovedersägligt faktum att en fullvuxen mjölkko dricker mellan 100 och 150 liter om dagen - och äter
cirka 30 kilo grovfoder plus i runda slängar 15 kilo kraftfoder om dygnet, för övrigt. Men vad vetenskapen har att säga om bigiftets eventuella lindrande effekt på ischias och reumatiska åkommor vet vi inte.
Levande bin
Ingemar Petzäll, som har 40 års erfarenhet av biodling, är i alla fall övertygad om att bigift hjälper mot ischias.
Petzäll har ett dussin bisamhällen på Hemlunda och under Jorden och skogen i stan på Gran visade - han hade med sig en kassett med levande bin - och berättade han om honungsbinas liv och deras livgivande honung.
Nu ska vi emellertid inte snöa in på kor och bin, eftersom arrangemanget på Gran handlade om så mycket mera, nämligen om allt det som man brukar sammanfatta med "de gröna näringarna".
Väcka intresse
- Vi vill väcka intresse för de gröna näringarna bland eleverna. Det är viktigt att förklara för dem varifrån maten egentligen kommer och vilken roll jord- och skogsbruket spelar för samhället och miljön, säger projektledaren Satu Andersson, LRF Norrbotten.
Hur blir en skogsplanta till en planka? Hur kan kobajs bli till energi? Och var kommer egentligen chipsen ifrån?
Det är exempel på frågor som eleverna från Ormbergsskolan i Luleå, Solanderskolan i Öjebyn och Sikfors skola torde ha fått svar på under onsdagen.
Det här är första gången som Jorden och skogen i stan anordnas i Norrbotten; konceptet har tidigare prövats på flera andra platser i landet, bland annat i Umeå.