Norrbotten först med utbildning i grön omsorg
Företagandet inom omsorg och hälsa växer bland Sveriges lantbrukare. På två år har antalet verksamheter inom grön omsorg och grön rehabilitering ökat från 53 till 220 gårdar. Även i Norrbotten finns intresse för att utveckla denna näringsverksamhet.
Projektledaren Ingrid Whitelock, LRF Jönköping, framhåller att en av fördelarna med grön omsorg på en gård är möjligheten för brukaren att själv få vårda i stället för att vårdas.
Foto: Rolf Hallgren
Utbildningen är uppdelad på nio kurstillfällen och den första träffen anordnades på torsdagen på Framnäs folkhögskola i Öjebyn. Trots det uttalade intresset för den här förhållandevis nya verksamhetsgrenen inom de gröna näringarna är det bara sju landsbygdsföretagare i länet som anmält sig till kursen. Deltagarna kommer från Boden, Niemisel, Kalix, Skomanskälen och Piteå.
Kort om tid
- Tyvärr blev det kort om tid att anmäla sig, förklarar kursledaren Ingrid Whitelock från Jönköping, projektledare för grön omsorg på LRF, som hoppas att ytterligare ett par deltagare ska anmäla sig.
- Vi har valt att fokusera på grön omsorg och tagit fram en utbildning som innehåller studiebesök (bland annat hos Kågedalens ryttarförening i Ersmark, som bedriver grön omsorg) och föreläsningar och kursen innefattar budget, marknadsföring, affärsplan, gårdskoncept, införsäljning och mycket mer, säger projektledaren Ingrid Whitelock.
Grön omsorg
Landsbygden har attraktiva miljöer som stimulerar till fysisk aktivitet. Och att naturen främjar välmående visas av forskning inom miljöpsykologi, som bland annat bedrivs på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
Grön omsorg bygger på att kombinera omsorg med gårdens resurser för personer med särskilda behov. Det kan handla om exempelvis daglig verksamhet för människor med olika slag av funktionsnedsättningar, psykiatriska diagnoser, tidiga demenser, kriminalitet eller långvarigt alkoholmissbruk.
Grön rehabilitering riktar sig till långtidssjukskrivna.
Växande affärsområden
- Det här är växande affärsområden för våra medlemsföretag. I Norge, Nederländerna och Tyskland bedrivs vård och omsorg framgångsrikt på gårdar i lantlig miljö, berättar Ingrid Whitelock.
I Norrbotten har än så länge bara ett fåtal lantbruksföretag startat med grön omsorg eller grön rehabilitering. Men intresset finns och allt fler - framför allt kvinnliga lantbruksföretagare - inser möjligheten att utveckla den här typen av verksamhet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!