Det är framför allt det minskade elevunderlaget som slår hårt mot Grans naturbruksgymnasium i Öjebyn (före detta Grans naturbruksskola).
I mitten av sommaren berättade PT att neddragningar med 10,75 tjänster skulle göras från hösten 2013 - nu blir det troligen något färre personer som berörs.
Rektorn Mimmi Andersson konstaterar att det inte går att ha en personalstyrka som är anpassad efter 250 elever, när man i dagsläget bara har 160.
- Vi har nu lagt ett varsel på nio personer, säger hon och menar att förhoppningen är att kunna komma igång med de fackliga förhandlingarna i oktober. De yrkesgrupper som berörs är lärare, elevhälsopersonal och resurspedagog.
Det är Norrbottens läns landsting som driver länets två naturbruksgymnasier - en i Öjebyn och en i Kalix, båda skolorna blöder dock ekonomiskt. Gran visar ett underskott med 5,4 miljoner kronor och skolan i Kalix ett underskott med 1,6 miljoner kronor för augusti månad.
Inhyrd konsult
Med anledning av skolornas problematiska situation har en extern konsult från Pwc varit inhyrd under våren för att hjälpa till med att analysera var problemen ligger.
Även här konstaterar man att det handlar om sjunkande elevantal, främst kopplade till sjunkande elevkullar i aktuell ålder. Många avhopp är andra viktiga orsaker till de ekonomiska problemen. Även förändringar av riksprislistan (Skolverkets föreskrifter för bidrag till vissa elever på fristående gymnasieskolor) efter den nya gymnasiereformen som slår negativt mot skolorna, särskilt mot Grans.
Andra faktorer är relativt höga fasta kostnader främst på lokalsidan och för stor personaldimensionering.
Mimmi Andersson konstaterar att man jobbar för att få ekonomin i balans, personalminskningar har också redan skett naturligt genom att exempelvis anställda som gått i pension/slutat inte ersatts. Samtidigt gäller det att vända trenden och försöka locka fler elever till skolan.
- Det finns ändå en ljusning, vi jobbar med ekonomin och ser inte någon fara för vår existens, men samtidigt kommer det göra ont för att få det att funka, säger Mimmi Andersson.