Lugnt i leden när korna sprang ut

Nu kommer dom! Stämningen är förväntansfull och smått upphetsad bland människorna som på tisdag förmiddag samlats på Gran för att beskåda årets kosläpp.

Emilia Sundqvist, 3 år, tycker om kor och djur över huvud taget.

Emilia Sundqvist, 3 år, tycker om kor och djur över huvud taget.

Foto: Jens Ökvist

ÖJEBYN 2011-06-01 06:00

Naturbruksskolans drygt 40 mjölkkor ska just släppas ut på sommarbete och Norrmejerier har utlovat en upplevelse utöver det vanliga.

- Att se glädjen hos korna när de kommer ut i gräset är en svårslagen upplevelse och det har blivit ett måste för många norrlänningar att besöka våra gårdar. Kosläppet har blivit ett av de riktigt stora vårtecknen, säger Jan-Erik Noord, ansvarig för medlemsfrågor på Norrmejerier.

Tusentals besökare
Förra året besöktes Norrmejeriers årliga kosläpp av mer än 2 500 norrlänningar. I år är möjligheterna ännu större att få se vårystra kosprång då antalet deltagande gårdar i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland är fler än i fjol.

Två mjölkgårdar tar i år emot besökare i samband med kosläpp i Norrbotten, nämligen Luttugården i Övertorneå och Grans naturbruksskola i Öjebyn. Lika många gårdar bjuder in till kosläpp i Västernorrland, och i olika delar av Västerbotten tar hela tio gårdar emot.

Ingen större dramatik
Hur blev det då med förväntningarna på det beramade betessläppet vid Grans naturbruksskola, infriades de eller kom de på skam? Det beror nog på vem man frågar, men koutsläppet i Öjebyn präglades inte av någon större dramatik.

Efter att ha släppts ut från ladugården sprang kossorna ut till beteshagarna via en fålla. Någon ko galopperade till synes lyckligt fri med skumpande juver. Ett par rödbrokiga SRB-kor stångades, men det är inte så lätt att stångas utan horn (samtliga djur är avhornade för att minska risken för skador). Även ett par svartvita SLB-kor mätte sina krafter, medan andra individer genast började beta gröngräset.

Vana vid lösdrift
Förklaringen till att kosläppet på Gran blev en så pass lugn tillställning är att man, som i så många ladugårdar numera, har lösdrift. Korna kan ströva fritt omkring i ladugården. Därmed blir det inte en lika stor omställning att få komma ut i det fria som förr när korna stod uppbundna i bås, förklarar naturbruksskolans verksamhetschef Bo Wiberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om