Linnea ger skötselråd för kyrkstaden

Kyrkstaden i Gammelstad har tre gånger så många kyrkstugor som Öjebyns kyrkstad och dessutom världsarvsstatus. Gammelstad har också fler äldre stugor bevarade. Trots det föredrar byggnadsantikvarien Linnea Skog den mindre kyrkstaden.

Panel och timmer på samma kyrkstuga, hur har man tänkt här, tro?

Panel och timmer på samma kyrkstuga, hur har man tänkt här, tro?

Foto: Gunnar Westergren

ÖJEBYN 2010-01-19 06:00
- Öjebyns kyrkstad är mer varierad om man ser till stugornas storlek och byggnaderna har även större variationer i kulör jämfört med Gammelstad, där dörrarna enligt reglerna bara får målas i vitt, säger Linnea Skog, kulturmiljöutvecklare i Piteå kommun.
Hon leder arbetet med att inventera samtliga 147 kyrkstugor i Öjebyn och utarbeta en ny broschyr med skötselråd till kyrkstugägarna.
Det är viktigt att kyrkstadens bebyggelse vårdas på ett sådant sätt att dess kulturhistoriska och estetiska värden inte minskar. Projektet som Linnea Skog arbetar med tillsammans med Piteå museum, Norrbottens länsmuseum, länsstyrelsen, Solanderföreningen, Kyrkstugföreningen och Svenska kyrkan ska rent av resultera i ökat skydd och utveckling av Öjebyns kyrkstad.
Autentisk miljö
Piteå kommuns kulturmiljöutvecklare har sina rötter i Dalarna och är utbildad vid Högskolan på Gotland. Innan hon flyttade till Norrbotten och Piteå på hösten 2008 hade hon aldrig sett en kyrkstad i verkligheten, förklarar hon hon och berättar att det i dag bara finns 16 kyrkstäder kvar i Sverige, samtliga belägna i den norra landsändan. I Piteå kommun finns tre kyrkstäder, som alla är av riksintresse, även de betydligt yngre kyrkbyarna i Hortlax och Norrfjärden.
Linnea Skog har blivit väldigt förtjust i den autentiska kulturmiljön i Piteå gamla stad, trähusen - huvudsakligen från 1800-talet - som grupperar sig runt 1400-talskyrkan längs ett medeltida vägnät.
- Det blir så levande, så häftigt när man ser yxhuggen i stockarna på de omålade timmerstugorna, det är spår som man måste vara rädd om! utbrister byggnadsantikvarien entusiastiskt när vi vandrar runt bland kyrkstugorna.
Exempel
Under rundvandringen pekar Skog på goda och dåliga exempel på färgsättning, utsmyckningar med mera samtidigt som hon framhåller att i princip alla kyrkstugägare vill göra rätt; att det likafullt blir fel ibland beror på okunskap. Och där kan Linnea Skog hjälpa till med rådgivning, den nya trycksak hon arbetar med ska förhoppningsvis bli till god hjälp.
- De flesta ser själva när det ser konstigt ut, att exempelvis en takkupa inte hör hemma på en kyrkstuga. Det gäller bara att tänka till en gång extra.
Givetvis passar en basketkorg eller stor spretig tv-antenn inte in i miljön. När det kommer till målning kan endast äkta linoljefärg eller slamfärg (falu rödfärg) komma i fråga. Till exempel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om