Nyligen besökte Vietnamns Sverigeambassadör Piteå för att se hur bland annat ETC tagit fram en klimatsmart lösning för att elda risskal och förvandla det till energi. Det ingår i ett projekt som pågår fram till och med 2014 där Me Kong regionen och Piteå utbyter erfarenheter kring energiteknik och hur man förankrar beslut lokalt.
"Slöseri"
- I dag sker ett enormt slöseri där vietnameserna eldar upp halm och risskal, eller kastar det i floden, säger Bo Wigren, rådgivare i det projekt där vietnameserna bland annat studerar hur Piteå kommun arbetar med klimat och energi.
- Me Kong-området är världens näst största vad gäller risproduktion och står för stora mängder utsläpp av växthusgaser. Därför försöker vi ge råd kring hur man kan odla nya sorters ris och kanske välja baljväxter, säger Bo Wigren.
Pepparkvarnar
På tisdagen besökte gruppen återvinningscentrat Repris i Öjebyn där chefen Åsa Richardsson glatt berättade att det varit hård åtgång på pepparkvarnar och foppatofflor.
Under besöket har också delegationen som består av högt uppsatta ledare inom An Giang provinsen arbetat med att ta fram en klimat- och energiplan för området. Ett arbete under ledning av samhällstrateg Åsa Wikman.
- Vi har redovisat hur vi arbetat i Piteå kommun, säger Åsa Wikman, som besökte området i höstas och som återvänder dit i höst.
Den grupp som nu besöker Piteå åker hem på tisdag. Med i bagaget har de inte bara pepparkvarnar och tofflor, också intryck av hur Piteå kommun arbetar med energismarta lösningar.