Brandskadade kyrkstugor restaureras

Precis på dagen tre år efter branden i Öjebyns kyrkstad, då två kyrkstugor eldhärjades svårt och ytterligare två stugor rök- och vattenskadades, pågår nu restaureringsarbetet för fullt.

Beroende på hur pass svårt brandskadat virket är måste man antingen renbila med yxa eller borsta rent träet.

Beroende på hur pass svårt brandskadat virket är måste man antingen renbila med yxa eller borsta rent träet.

Foto: Emil Magnusson

ÖJEBYN 2010-08-04 12:41
Och en annan intilliggande envånings kyrkstuga, stuga nummer 160, som också skadades vid branden och släckningen, restaureras även den. Det arbetet utförs av Kent Vesterlund från Norrfjärden, som även är behjälplig med upprustningen av den större kyrkstugan, stuga nummer 161.
Entreprenör är annars Gallijaur-Järvlia kulturbyggnadsförening.
Under ledning av Ingemar Sjölund, som just har gått i pension, har personalen vid kulturreservatet Gallejaur blivit mycket skicklig i att restaurera gamla timmerbyggnader.
Arbetet med den mindre kyrkstugan beräknas vara klart om en vecka, medan den både utvändigt och invändigt kraftigt brandskadade tvåvåningsbyggnaden ska stå färdig i månadsskiftet oktober-november.
Kulturmiljöbidrag
Kyrkstugeföreningen löste in de brandhärjade husen för 1 krona per hus. När tvåvåningsbyggnaden är färdigrestaurerad kommer i första hand de tidigare ägarna till kyrkstugekamrarna att få möjlighet att köpa tillbaka desamma.
Kulturmiljöbidrag har av kulturmiljöenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten beviljats för arbetet med den stora brandskadade kyrkstugan utmed Affärsgatan.
I dag består Öjeby kyrkstad av 146 kyrkstugor, flertalet uppförda på 1800-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om