Barbro Westerholm fortsätter kampen mot "ålderismen"

I Sverige finns, till skillnad från Norge och Finland, knappast någon forskning alls kring den äldre arbetskraftens värde på en arbetsplats. Det påpekade riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP) när hon på måndagen besökte Piteå.

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP), talesperson i äldrefrågor, besökte bland annat Kärnhuset vid Österbo i Piteå på måndagen. Hon imponerades av hur korttidsboendet där fungerar.

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP), talesperson i äldrefrågor, besökte bland annat Kärnhuset vid Österbo i Piteå på måndagen. Hon imponerades av hur korttidsboendet där fungerar.

Foto: Maria Johansson

ÖJEBYN 2011-08-30 06:00

- Det hänger samman med att alliansregeringen tyvärr hastigt lade ner Arbetslivsinstitutet, förklarade Westerholm, som föreläste på Storstrand på temat "Äldre - en ovärderlig resurs".

Norsk forskning visar hur väsentligt det är att behålla en kärntrupp av erfarna arbetare på oljeplattformar, för att undvika olyckor.

Livserfarenhet
- Men livserfarenhet - parad med teoretisk kunskap som man tillägnar sig efter hand - är oerhört viktig i många branscher, exempelvis inom vården och i läraryrket, framhöll den före detta generaldirektören för Socialstyrelsen, som är läkare från början.

Också i politiken bör äldre personers livserfarenhet tas tillvara, underströk Barbro Westerholm, som i somras fyllde 78 år och därmed är riksdagens äldsta ledamot.

Westerholm berörde den generationsväxling som nu är på gång i svensk politik med nya, jämförelsevis unga partiledare. Hon nämnde inga namn, men Centerns blivande partiledare Annie Lööf och MP-språkröret Gustav Fridolin är båda exakt 50 år yngre än Barbro Westerholm.

Behöver nätverk
- Jag tror det är viktigt för dem att ha ett nätverk av äldre politiker som kan visa på de snubbeltrådar som kan ligga framför dem.

Barbro Westerholm, som är Folkpartiets talesperson i äldrefrågor, talade om den åldersdiskriminering, "ålderismen", som enligt henne utan tvivel förekommer i Sverige inte bara på arbetsmarknaden. Och hon berättade att en ny, vidgad lagstiftning mot åldersdiskriminering förbereds.

Uselt mått
Westerholm inledde med att fråga: vem är förresten äldre, är det 50+, 65+ eller kanske 70+?

- Den kronologiska åldern är ett uselt mått att värdera människor efter, eftersom vi utvecklas så olika. Ska man kanske i stället använda biologisk ålder, psykologisk ålder, social ålder - eller göra en sammanvägning och tala om funktionell ålder?

När Barbro Westerholm var ordförande i Sveriges Pensionärsförbund gjordes en undersökning, där en tredjedel av de tillfrågade pensionärerna svarade att de hade velat arbeta kvar längre på sin arbetsplats. Hela 80 procent av arbetsgivarna, däremot, ansåg att man måste ha en fast pensionsålder, för "hur skulle vi annars bli av med de gamla stötarna?"

- Attityderna hos arbetsgivarna måste ändras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om