Svag krona ger tuffa tider för mjölkbönder
Lönsamhetsläget i svensk mjölkproduktion är fortfarande mycket bekymmersamt. Det konstaterar branschföreningen Svensk mjölk i en ny rapport.- Norrbotten är inget undantag, även om mjölkbönderna i norr får något bättre betalt för mjölkråvaran än vad fallet är i övriga delar av landet, säger Norrmejeriers styrelseordförande Herbert Nyman, Nybyn, Altersbruk.
Under sommaren och ända in i september får familjen Nymans djur gå ute och beta på dagarna. De går självmant in i ladugården när det är mjölkningsdags.
Foto: Gunnar Westergren
Låga avräkningspriser (priset som mjölkproducenten får för mjölken) och fortsatt höga foderkostnader har medfört historiskt låga nivåer, som innebär att det inte finns täckning för de rörliga kostnaderna i mjölkföretagen.
- Likviditeten i mjölkföretagen är hårt ansträngd, säger Agneta Hjellström, lönsamhetsexpert på Svensk mjölk, och fortsätter:
Dyrare soja
- Den svaga kronan missgynnar svensk mjölkproduktion i och med att bland annat flera insatsvaror måste importeras. Till exempel har priset på soja stigit sedan i höstas.
Även resten av 2009 kommer att vara tufft, bedömer Agneta Hjellström.
- En förstärkning av kronan skulle vara positiv för mjölkbonden, men fortfarande kommer det att vara likviditetsproblem. En tidig utbetalning av gårdsstödet skulle dock underlätta mycket för mjölkföretagarna.
Herbert Nyman förklarar att gårdsstödet brukar betalas ut i november eller december. Från näringens sida har man föreslagit den svenska regeringen att stödpengarna betalas ut redan i mitten av oktober, något som EU medger.
- En tidigareläggning vore oerhört välgörande för de svenska mjölkbönderna i rådande läge med svag lönsamhet och hårt belastad likviditet för många mjölkföretagare, säger Nyman.
Sommaren då skörden ska bärgas är den tid på året då kostnadsbelastningen är högst. Nu går det åt mycket både bränsle och gödsel.
"Bättre betalt"
Herbert Nyman säger att internationellt pressas priset på alla typer av proteinfoder uppåt. Däremot har konstgödselpriserna för det kommande året sjunkit rejält.
- Positivt är också att räntan för dem som är skuldsatta efter att ha gjort investeringar är låg, det är litegrann av en räddning för dem. Men på ett eller ett par års sikt kommer räntan förstås att vandra uppåt igen.
Sammanfattningsvis säger Herbert Nyman om det ansträngda lönsamhetsläget för mjölkföretagarna:
- Långsiktigt måste mjölkbonden få bättre betalt för råvaran. En uthållig mjölkproduktion i Sverige och Norrbotten kräver det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!