På fredagen anordnade Skogsstyrelsen röjningsdag för markägare i skogarna utanför Nybyn som ett led i röjningskampanjen. Över 50 skogsägare kom för att lära sig mer.
Skogsstyrelsen anser att det finns ett stort röjningsbehov i skogarna. Det handlar om nästan 1,4 miljoner hektar i Sverige, vilket motsvarar ungefär sju gånger den yta som årligen avverkas i landet.
Det röjs för lite
– Röjningen är ofta eftersatt, men det är ett bra sätt att öka skogens värde på sikt. Vi vill informera skogsägarna och få igång tänket, säger skogskonsulenten Ragna Wennström.
Kan inte skogsägarna det här?
– Både ja och nej. Det gäller att veta när det är bäst att röja och hur mycket man ska röja. Många röjer alldeles för lite, men Skogsstyrelsen anser att 2 300-2 500 stammar är ultimat, säger Wennström.
1985 försvann det statliga röjningsbidraget och i början av 90-talet togs röjningsplikten bort. Två anledningar till att röjning är så eftersatt på många ställen.
Stort behov
Röjningsdagen hålls i skogarna utanför Nybyn på Christina Öhlunds mark, cirka 5,2 hektar som är i stort behov av röjning.
– Det ska röjas. Jag har anlitat en som ska göra det åt mig.
Christina Öhlund är en av de drygt 50 skogsägarna som samlats. Förutom information får de också praktiska tips. Bland annat visar skogskonsulenten Roger Wiklund hur man arbetar med en röjsåg med kedjesågblad.
Han kapar de små pinnträden nästan i midjehöjd. Bättre ergonomiskt och mindre slitsamt. De kapade pinnträden får ligga kvar för att multna bort och bli näring inom 10-15 år.
Ulf Andersson har en hektar skog i Rosvik och han deltar på röjningsdagen för att få tips.
– Jag ska röja i min skog nu i september och det finns en del att tänka på.