På nätterna kunde familjen höra hur svartråttorna krafsade inne i väggarna. Bakom köksinredningen fanns ett bo med matrester och råttbajs i russinstorlek. Maken Tomas Metzkes tätade utrymmet med fogskum och stålnät. Det räckte inte.

- Vi satt och åt och plötsligt skrapade det under golvet, de hade grävt sig dit istället. Då sa jag att det måste vara ett monster och inte några möss som vi trodde först, säger Marie Metzkes Edin.

Försäkringen täcker inte
De svartråttor som invaderat familjens hem kommer troligtvis från den nedlagda soptippen i Korsträsk, som ligger dryga kilometern från familjens hem. Försäkringen täcker inte de skador som råttorna orsakat. Rivningen av det gamla huset och uppförandet av det nya bekostas helt av paret själva.

Artikelbild

| Här kröp svartråttorna in. Allt eftersom huset rivs kommer Marie Metzkes Edin få en fullständig bild över råttskadorna på huset.

- Det var skönt att ta ett beslut om att bygga ett nytt hus, även om det är mycket pengar, säger Marie Metzkes Edin.

På tomten i Norra Sågfors råder byggröra med jordhögar, material och skräp. Bakom det gamla huset står nu ett nytt Älvsbyhus. Det var aldrig aktuellt med att byta tomt för att slippa skadedjuren.

- Råttproblemet är ju inte kul, men vi trivs så bra här, säger Marie Metzkes Edin.

Kommunalt ansvar
Det nya huset har byggts med museband i panelen, detta för att hindra råttor från att ta sig den vägen. Marie Metzkes Edin är dock vaksam.

Artikelbild

| I den gamla tippen i Korsträsk mellanlagras hushållsavfall som drar till sig mängder med fåglar.

- Det sägs ju att inget kan stoppa en råtta som vill in. De kan gnaga sig genom betong om de så vill.

Om det nya huset också drabbas av råttor är familjen inte särskilt sugna på att bekämpa med gift. Dels för dotterns skull, dels för grannarnas katter som stryker omkring. Om problemen fortsätter tycker hon istället att kommunen ska ta ansvar.

Artikelbild

| Klipp från Piteå- Tidningen den 27 april 2011.

- Huset byggdes 1925 och soptippen började användas efter det. Det är inte vi som ska flytta på oss, säger Marie Metzkes Edin.