Den digitala utpressningen tycks bli allt mer aggressiv och kan ibland handla om rena mordhot.

I mejlet uppmanar bedragarna dig att betala stora summor pengar i bitcoin, annars ska något hemskt hända. De kan även hävda att de ser vad du gör på din dator.

– Vi på it-brottscentrum i region Nord har spårat avsändaren till olika länder och ser att bitcoin-strängen sällan fungerar, säger Lars Andersson, polis i region Nord.

Förra veckan kom runt 30 polisanmälningar in i polisens region nord, men ingen har blivit lurad på pengar.

– Fram till i måndags nej. En av bitcoin-adresserna finns de facto, men den har aldrig blivit använd och de andra finns inte så det är inget att oroa sig för, säger Lars Andersson.

Det är få som polisanmäler den här typen av spammejl så mörkertalet är stort. Vi har tidigare rapporterat om bedragare som hotar med att avslöja ditt porrsurfande om de inte får pengar, ibland skriver de att de tagit över webbkameran på din dator.

Polisen råder den som är orolig att täcka över webbkameran när den inte används, enklast med en bit tejp.

– Ja, det är ett generellt tips. Ibland finns det länkar i mejlen till ställen där man tankar ner spyware så det finns en teoretisk risk för att någon tar över din webbkamera, säger Lars Andersson.

Den här typen av utpressningsmeddelanden skiljer sig enligt polisen inte åt på olika håll i landet och de är inte riktade till något enskilt område, utan sprids slumpvis via datorgenerering.

– Brotten är svåra att spåra och därför otroligt svåra att utreda och få någon person lagförd. Dessa meddelanden ska raderas så fort om möjligt och helst inte alls klickas upp, säger Lars Andersson.