2018 års vapenamnesti gäller mellan den första februari och 30 april och är ett sätt att försöka minska tillgången på illegala vapen ute i samhället. Den som har ett skjutvapen eller ammunition utan tillstånd kan lämna in det till polisen under amnestin, och kommer inte att straffas för innehavet.

Man är fullständigt anonym när man lämnar in det. Vi kommer inte fråga om var vapnet kommer ifrån eller vem du är som lämnar in det, utan vi kommer bara att tacka och ta emot, säger Börje Öhman, talesperson vid polisen i region Nord.

Ofta från dödsbon

Artikelbild

| Några av de vapen – bland annat ett armborst – som lämnades in till polisen i Malmö under förra vapenamnestin, som hölls 2013. Arkivbild.

Senast en vapenamnesti hölls, 2013, lämnades lite drygt 15 000 vapen och 36 ton ammunition in. I region Nord kom ungefär 2 000 vapen in.

Ungefär hälften av vapnen som lämnades in hos oss var jaktvapen, då ofta från dödsbon eller arv där det varit struligt och där man inte hittat licenser och bara har behållit vapnen, säger Börje Öhman.

Cirka 30 procent av de vapen som lämnades in nationellt 2013 var enhandsvapen, som pistoler eller revolvrar. Andelen legala vapen av den typen var vid den tidpunkten endast 6 procent.

Det vittnar om en överrepresentation av illegala vapen av den typen, och den är inte helt ovanligt förekommande i de kriminella miljöerna. Så visst, flest vapen är nog gamla jaktstudsare från dödsbon som inte registrerats, men vi får även in från de här miljöerna, säger Joakim Norenhag, projektledare för amnestin hos polisen.

Ett 60-tal vapen som ansågs särskilt troliga för att ha använts av kriminella provsköts vid amnestin 2013. Inget av vapnen kunde knytas till något brott, har P4 Sörmland tidigare rapporterat.

Automatisk häktning

Den 1 januari i år skärptes vapenlagstiftningen, vilket innebär att minimistraffet för grovt vapenbrott höjts från ett till två års fängelse och att den som grips med ett skarpladdat vapen i princip alltid häktas. Detta skulle kanske kunna påverka villigheten att bli av med vapen under en amnesti.

Har man ett automatvapen till exempel så blir man med automatik häktad om man ertappas med det. Och det de kriminella absolut inte vill bli är häktade. Jag kan inte göra någon förutsägelse men det ska bli superintressant att se om det här kan ha någon betydelse, säger Öhman.

Tillgången på illegala skjutvapen beskrivs ofta som en orsak bakom det ökande antalet skjutningar. En amnesti bör inte ses som lösningen på den problematiken, säger Norenhag.

Däremot är den en del av ett betydligt större arbete som polisen bedriver med insatser av olika slag, och sedan lagstiftning med straffskärpningen. Amnestin är inte enkom lösningen, men kan vara en bidragande faktor till att minska antalet skjutningar.

Den här amnestin gäller inte explosiva varor, som exempelvis handgranater. Regeringen har föreslagit att en sådan amnesti ska genomföras under hösten.