Det är Rymdstyrelsen som anlitat Christer Fuglesang för en skolturné med syfte att öka intresset för naturvetenskapliga ämnen hos elever och lärare runt om i landet. Under onsdagen besökte han först Porsnässkolan och åkte sedan vidare till Hortlaxskolan. På torsdagen väntade Älvåkraskolan i Älvsbyn. Klasserna har förberett sig på olika sätt med skolarbeten med rymdanknytning och/eller frågor.
– Rymden är ett tacksamt ämne som fascinerar de flesta och väcker samtidigt nyfikna frågor, säger Christer Fuglesang.
I Norrfjärden fick han många bra frågor, men en gick han bet på. Vad fanns före Big Bang?
– Det finns teorier. Kanske har det hänt mer än en gång, men det är nog mer tro än vetande.
Säkert har de flesta dagdrömt om rymdresor någon gång i livet. I en relativt nära framtid är det troligt att kommersiella rymdfärder blir möjligt, men än så länge är det bara cirka 560 personer som har besökt rymden. Christer Fuglesang är den enda svensken och han har dessutom gjort två färder till den enorma rymdstationen som går i en omloppsbana runt Jorden. Ja, han har till och med varit med och byggt den.
– Det är som ett gigantiskt lego, säger han och berättar om magiska rymdpromenader när nya delar tillfogats till konstruktionen.
Efter en lång uttagningsprocess togs Christer Fuglesang 1992 ut som en av sex europeer till den långa träningen för att bli godkänd som astronaut. Grundutbildning i Tyskland följdes av vidareträning i Ryssland (1993-1996) och Nasas astronautklass i USA 1996.
– Det var en spännande träning och jag lärde mig hela tiden en massa saker.
Men den första rymdfärden lät vänta på sig. Först den 10 december 2006 lämnade han Jorden med rymdfärjan Discovery och ett dygn senare dockades färjan till den stora rymdstationen som var under uppbyggnad.
– Starten innebär en stark anspänning och accelarationen är enorm, men efter 8,5 minut stannar motorerna och man är plötsligt tyngdlös.
Christer Fuglesang berättar fängslande om hur det är att leva och bo tyngdlös i en rymdstation. Det handlar om allt från spännande rymdpromenader till det kluriga när man ska förrätta behov. Detaljerna är många och ett exempel är att det krävs inbyggda kylslangar i understället när man har på sig den varma rymddräkten.
– Allt handlar om att lära oss att bo, leva och bygga i rymden samtidigt som vi utför forskning inom fysik, biologi och medicin. Som astronaut är man lite av försökskanin.