Pizza, broccolipuré & schyssta chokladbollar

Här bjuder Åsa Söderberg på fyra recept ur nya kokoboken "Paleo – naturlig mat och livsstil".

Foto: Fotograf saknas!

Norrfjärden2013-09-07 06:00

Fläskfilégryta med broccolipuré

4 portioner

Fläskfilégryta

1 fläskfilé, ca 600 g

1 msk ghee/kokosolja

1/2 purjolök

250 g färska champinjoner

1 röd paprika

3 dl kokosmjölk

5 soltorkade tomater

1 näve färsk bladspenat

1 tsk ekologisk buljong

1 msk dijonsenap

havssalt

svartpeppar

färsk persilja

Broccolipuré

2 färska broccoli

1 msk olivolja/smör

havssalt

vitpeppar

färsk persilja

Fläskfilégryta

1. Skär fläskfilén i mindre bitar och stek. Lägg på en tallrik.

2. Fräs purjolök, champinjoner, paprika.

3. Lägg tillbaka fläskfilén i stekpannan igen.

4. Tillsätt kokosmjölk, buljong, soltorkade tomater, senap, bladspenat, persilja och krydda.

5. Låt allt puttra i 5 minuter.

Broccolipuré

1. Koka upp broccolin.

2. Stavmixa med olivoljan och smaka av med kryddor.

Tips från coachen: Grönsakspuréer eller mos går att variera på många sätt. Broccoli, blomkål, morötter, sötpotatis, pumpa och jordärtskocka passar alla att mixa till puré. Broccoli passar bra att blanda med blomkål eller avokado och blomkålspurén blir god att smaksätta med spenat och parmesan. Ett gott rotfruktsmos får du om du mixar kålrot, rotselleri, palsternacka och morot.

Kryddsmör, olivolja, citron och färska örter förgyller alla puréer. Våga variera dina tillbehör.

Pizza med pizzasallad

Hemmagjord pizza är alltid trevligt och uppskattat. Välj själv vilken topping du vill ha.

2 minipizzor

Pizzabotten

3 dl mandelmjöl

1 dl krossade linfrön

2 ägg

1 msk olivolja

1 tsk bakpulver

1 tsk oregano

havssalt

svartpeppar

Pizzasallad

1/2 vitkål

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

havssalt

nymalen svartpeppar

Pizzabotten

1. Sätt ugnen på 175 grader och låt ugnsplåten stå i ugnen och bli varm.

2. Blanda alla ingredienser och forma två små degar. Klicka ut tunt på ett bakplåtspapper.

3. Grädda i ca 10 minuter.

4. Ta ut och lägg på valfri topping. Till exempel tomatsalsa, färska champinjoner, lufttorkad skinka, parmesan, ruccola och rostade pinjenötter.

5. Lägg på tomatsalsan, champinjoner och eventuellt parmesan.

6. Grädda 10 minuter, de sista 5 minuterna på grillvärme.

7. Toppa med lufttorkad skinka, ruccola och pinjenötter före servering.

Pizzasallad

1. Hyvla ner vitkålen med en osthyvel.

2. Häll över olivolja och vitvinsvinäger.

3. Krydda med nymalen svartpeppar och flingsalt. Rör om.

Tips från coachen: Gör gärna en extra stor sats pizzasallad då den håller sig länge i kylen och passar till det mesta. Den är godast när den stått och dragit i ett dygn.

Fyllda lövbiffsrullader med bakad sötpotatis

Gastronomisk smakupplevelse!

4 portioner

Rulladerna

800 g lövbiff

200 g champinjoner

3 msk dijonsenap

1 lök

1 pkt bacon

en halv kruka persilja

havssalt

svartpeppar

Bakad sötpotatis

2–3 sötpotatisar

Rulladerna

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Hacka och stek lök, champinjoner och bacon. Tillsätt salt, peppar och persilja.

3. Salta och peppra lövbiffarna. Bred över dijonsenap. Fyll lövbiffarna med röran.

4. Rulla ihop och fäst med en tandpetare.

5. Stek hastigt på hög värme så att rulladerna får en stekyta.

6. Stek sedan klart i ugnen i ca 20 minuter )de sista 20 minuterna tillsammans med sötpotatisarna).

Bakad sötpotatis

1. Nagga små hål i sötpotatisen med en gaffel.

2. Baka i ugnen på 200 grader i ca 40–50 minuter beroende på storlek.

3. Skär ett kryss i potatisarna och toppa med en klick smör/olivolja och havssalt.

Serveringsförslag: hackade hasselnötter, lingon, persilja/timjan, kryddsmör. Smörstekt sparris, ugnsbakade tomater.

Tips från coachen: Sötpotatis är en näringstät kolhydratkälla full av vitaminer, mineraler och antioxidanter (bland annat betakaroten). Antioxidanter skyddar mot fria radikaler som skadar våra celler. Dessutom är sötpotatis antiinflammatorisk.

Chokladbollar

En personlig favorit! Gott till kaffet, mellanmålet eller som kvällsmums.

Ca 15 stycken

10 dadlar, urkärnade

1 dl mandlar

1 dl kokosflingor

3 msk kokosolja

3 msk kakao

4 msk kokt kaffe

1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

1. Mixa dadlarna tillsammans med mandlarna i en matberedare.

2. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät deg.

3. Rulla bollarna i kokosflingor/kakao/hackad mandel. Ställ in i frysen till det är dags att servera.

Tips från coachen: En fantastisk smaksättare i chokladbollarna är rivet apelsinskal av en halv apelsin. Match made in heaven!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om