Körkort med rätt att kapa

Motorsågskörkortet ska göra arbetet i skogen säkrare och minska skadorna.– Vi visste inte att det fanns så mycket ny kunskap, trädfällningen i dag ser inte ut som förr, säger Per Christoffersson, skogsägare och snart ägare av ett körkort.

Urban Johansson, Torsten Andersson, Per Christoffersson, Per Muchov, Bengt Andersson och Leif Olofsson med läraren Jörgen Wahlberg.

Urban Johansson, Torsten Andersson, Per Christoffersson, Per Muchov, Bengt Andersson och Leif Olofsson med läraren Jörgen Wahlberg.

Foto: Kenny Johansson

NORRFJÄRDEN2015-03-30 16:28

Det var ett gäng nöjda skogsarbetare som gick utbildning för att få behörighet att fälla träd. Från nyår krävs körkort för arbete med motorsåg och för att få detta måste en teoretisk och en praktisk del klaras av.

– En fantastisk utbildning. Vi lär oss hantera utrustningen på rätt sätt och det spar både tid och pengar, säger Per Christoffersson.

Det är Arbetsmiljöverket som velat se att de som arbetar med motorsåg har klarat ett kunskapsprov. I och med det så hoppas man att olyckorna och försäkringskostnaderna ska minska.

Olyckor

Men den som själv äger skog måste inte ha körkort för att fälla träd på sin egen mark.

– De flesta olyckor, mellan 10 och 15 per år, sker när träd fälls på egen mark, säger Jörgen Wahlberg, lärare från Skogsstyrelsen och tillägger att många privatpersoner är intresserade av att ta körkortet.

I gruppen finns de som äger mark och har anställda och de som är anställda som skogsarbetare.

– Som arbetsgivare är jag tvungen enligt lag att utbilda mina anställda. Då har jag också ryggen fri om det händer en olycka, säger Bengt Andersson, Bertnäs, på vars gård utbildningen hålls.

Dag ett är det teori som gäller och när PT kommer på besök ska gruppen just göra ett kunskapsprov. Klarar man inte det får man ytterligare chanser.

Avrostning

Männen går en så kallad "avrostningskurs" för dem som jobbat länge i skogen och som använt motorsåg förut. Humöret är på topp och alla är nöjda med utbildningen då det visat sig att det finns mycket att lära.

I dag är det säkerhet och ergonomi som är det viktiga. Så var det inte förr då ryggskott och skador var vanligare.

– Nä vi jobbade på ett helt annat sätt, vi var inte rädd om kroppen och vi hade inte något säkerhetstänk, säger Christoffersson som gick skogsbruksutbildning 1996 men som nu upptäckt hur mycket ny kunskap det finns.

Han påtalar en sån sak som att hålla i sågen och starta den. Hur viktigt det är att man gör rätt för att minska olycksrisken.

Riskmedvetna

Under kursen får de också lära sig hur viktigt det är med bra kläder och rätt utrustning. Överhuvudtaget att bli medveten om riskerna.

– Numera finns byxor som tål att sågen kapar på benet utan att det blir någon skada, säger läraren Jörgen Wahlberg.

Utbildningen för motorsågskörkort har funnits i flera år men sedan årsskiftet blev det skarpt läge och lag. Det finns flera kunskapsnivåer. A är att lära sig hantera en motorsåg, B är att hantera sågen och fälla träd och C handlar om svåra träd, hur de ska fällas.

–  Förra året utbildade jag 110 personer i södra Norrbotten, i år blir det fler även om många redan har utbildat sig, säger Jörgen Wahlberg.

Kostnaden är olika beroende på nivå. Avrostningskursen kostar 4400.

Väl använda pengar tycker karlarna.

– Ta bara den här fällkilen, säger Leif Olofsson, Kopparnäs och håller upp en orange plastkil. Han är nöjd över att han lärt sig vilken nytta den gör och hur han ska använda den.

Motorsågskörkort

För att arbeta ensam med motorsåg eller röjsåg ska man vara minst 18 år

Systemet har flera likheter med det vanliga körkortssystemet

Systemet är öppet för olika utbildare. Proven måste dock genomföras av certifierad instruktör

Utbildningen avslutas med kunskapsprov, som regel både teoretiska och praktiska.

Utbildningen har flera nivåer, beroende på förkunskaper och vad man ska använda kunskaperna till

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om