Gemensamma krafter ska lyfta eleverna

Resultaten för eleverna vid Porsnässkolan har legat i underkant i jämförelse med andra skolor i kommunen. Ett gemensamt arbete har nu startat för att höja elevernas reslutat och få dem att inte bara nöja sig med godkända betyg – utan sträva efter riktigt höga.

Foto: Jens Ökvist

NORRFJÄRDEN2014-10-14 05:00

– Vi kan vässa oss och bli den bästa skolan vi kan bli, säger Sara Rönnbäck, rektor vid Porsnässkolan som tillsammans med Ann-Sofie Gustavsson, förskolechef, Lena Lidström, rektor för Backgårdsskolan och Alterdalens skola, samt Anita Texwall, rektor för Rosviks skola och Sjulsmarks skola, tagit fram en handlingsplan.

Detta på uppdrag av barn- och utbildningsnämnden med syfte att höja resultaten för hela Norrfjärdensområdet. Arbetet påbörjades konkret i våras.

"Siktar ännu högre"

I rapporter konstateras att ett genomsnittligt meritvärde i området bör ligga på 205 poäng.

– Men vi siktar ännu högre, vi vill nå 217 poäng som genomsnittligt meritvärde år 2017, säger Anita Texwall som liksom de övriga tycker det är viktigt att eleverna får "lysa" och "lyckas".

Allt hänger ihop och det är på förskolan arbetat börjar.

– Jag tror det är viktigt att barnen lär sig reflektera tidigt, att man ställer frågan: Vad har vi lärt oss i dag? Sedan kan det vara något man har lärt sig av en lek, säger Ann-Sofie Gustavsson.

De ansvariga är väl medvetna om att resultaten för området legat i underkant. Mycket har redan gjorts, mycket håller på att genomföras och mycket planeras framåt.

Det handlar bland annat om att skapa en gemensam vision för hela området – från förskolan och upp till nian (något som saknats) och arbeta med värdegrunden (skolans sociala miljö), detta i ett samarbete med Luleå Tekniska Universitet. Men även att satsa på kunskapsutveckling, samarbete mellan skola och hem, bra övergångar mellan olika stadier, samt att jobba med elevhälsa och det pedagogiska ledarskapet.

Vinden har vänt

Redan nu kan en uppåtgående trend ses. Framför allt hade de elever som gick ut sexan och sjuan i våras höjt sina betyg.

– Vi kan bättre och kan göra det tillsammans, säger Anita Texwall som poängterar hur viktigt det är att alla inom verksamheten: Föräldrar, elever, personal är involverade och deltar i arbetet.

– Dokumentet får inte bli någon hyllvärmare!

Rent konkret ska skolan och förskolan bland annat jobba för att eleverna ska ha knäckt läskoden senast under höstterminen i första klass. Det ska också satsats extra på ämnen som matematik och naturkunskap där elevernas resultat legat lägre. Två förstelärare har också utsetts i området.

Men varför har då Porsnässkolan resultat legat lägre?

Sara Rönnbäck pekar på att Norrfjärden på något vis kan ses som en bruksort där eleverna nöjt sig med godkända betyg, eller bara exakt så många poäng som behövs för att ta sig in på det program man vill gå, men inte strävat högre. Något de nu vill få eleverna att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om